Soraya Post: ”Jag skäms för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ, anser att avhysningen av det romska lägret i Malmö är en skam för Sverige. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) menar att Malmö kommun agerat korrekt.

Tidigt under tisdagsmorgonen avhyste polisen människor ur tältlägret i Malmö. Några har med av kommunen betald biljett gett sig av till Rumänien, andra har tackat ja till ett fem dagars övergångsboende, men många har nu slagit sig ner utanför stadshuset i Malmö och kräver att kommunen erbjuder annan mark.

Soraya Post säger att hon skäms för Sverige efter dygnets händelser.

– Jag känner sorg och bedrövelse över hur mitt land beter sig, säger hon i Aktuellt och menar att Sverige tidigare kritiserat Frankrike när landet avhyst romer från tomtmark, och att man nu gör samma sak själv.

Därtill menar hon att avhysningen också innebär brott mot lagar och förordningar. Samtidigt har hon förståelse för ett av skälen till avhysningen: att de sanitära förhållandena i lägret var mycket dåliga.

– Det förstår jag, det var dessutom privat mark och där ska de inte vara. Men däremot bör Malmö kommun öppna upp en camping och se till att det där finns sanitära faciliteter – till en kostnad (för den som vill bo där).

”Malmö kommun handlade korrekt”

Inrikesminister Anders Ygeman menar däremot att Malmö kommun har agerat korrekt.

– Man har gett dem god tid på sig att lämna den privata marken, man har erbjudit ett korttidsboende och även möjligheten att åka hem för dem som vill göra det, säger han i Aktuellt och tilläger att jämförelsen med Frankrike är absurd:

– I Frankrike rev man de romska lägren utan någon som helst förberedelse, man körde in tårgas i tält där barn sov. 

Han håller inte heller med om att Sverges rykte skulle skamfilas som Soraya Post menar.

– Nej, i Sverige måste svensk lag gälla, då kan man inte bosätta sig på andras mark, säger Anders Ygeman.

”Regeringen påverkad av SD”

Soraya Post menar att för andra människor i Sverige så gäller allmännyttan, då får man stå i bostadskö, för att på sikt skaffa sig en lägenhet.

– Men här pratar vi inte om några lägenheter, vi pratar om tillfälliga former av boende på campingplatser. Jag tycker det är en skam utav vår politiska elit. De tar inte politiskt ansvar. Våra politiker har blivit påverkade allt för mycket av den högerextrema politik som 20 procent av svenska folket känner för i dag, de övriga 80 procenten räknas tydligen inte. Det är stor skam att man inte känner större politiskt ansvar för de konventioner som Sverige har skrivit under. Istället hittar man särlösningar för den här gruppen.

”Har satsat mycket på romer”

Men Anders Ygeman håller inte med om att regeringen skulle ha tagit intryck av Sverigedemokraterna.

– Naturligtvis inte. Vi erbjuder de som bor inom en kommun, som befinner sig i nöd, ett tillfälligt boende. Sedan jobbar vi aktivt för romsk social inkludering. Regeringen har satsat 50 miljoner kronor på att skapa jobb och utbildningstillfällen i deras hemländer, Rumänien och Bulgarien, säger han.

Regeringens särkskilda utredare har sagt att det ska råda nolltolerans för den här typen av bosättningar. Är det en signal till folk att inte komma hit om de inte har sitt uppehälle ordnat?

– Nej, men det är en signal att du inte kan komma till Sverige och bosätta sig på någon annans mark. Då kommer man att bli avhyst, säger Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.