Nutta Hultman från Musikförläggarna och Alina Devecerski, artist, diskuterade i Agenda om varför så få kvinnor finns i musikbranschen. Foto: SVT

Starka förebilder leder till framgång

Uppdaterad
Publicerad

Att svensk pop har stora framgångar på topplistorna är ett resultat av många års jobb och starka förebilder. Men det behövs fler kvinnliga förebilder, det var Agendas studiogäster ense om.

Kvinnor lyser med sin frånvaro bland de framgångsrika svenska popmusikproducenterna. Men både Alina Devecerski, som slog igenom stort i Sverige förra året med hiten ”Flytta på dej”, och till Nutta Hultman, kanslichef för Musikförläggarna, tror att kvinnorna kommer att bli fler.

– Det känns ganska skönt att sitta här som språkrör för musikförlagen när låtskrivare och producenter upplever en sådan succé, konstaterade Nutta Hultman.

Max Martin en förebild

Att det blivit så beror på en rad faktorer, sade hon.

– Till stor del handlar det om att det finns förebilder. Vi har ju en nestor inom låtskrivarbranschen, även om han säkert inte vill kallas så  – Max Martin, som har visat i 15 års tid att det finns ett yrke som är att skriva och producera till andra. Han har bäddat för många andra, sade Nutta Hultman.

Det är låtskrivare och producenter det handlar om, snarare än artister. Varför det?

– Det där går i vågor. Just nu de skördar de frukterna av många års jobb. Men vi ska inte glömma att vi har väl upparbetad infrastruktur inom musikförlagen och musikindustrin. Alla vittnar om att när man är svensk och kommer från musikindustrin blir man oerhört respekterad. Vi är duktiga på det vi gör!

Vad beror det på att det är nästan bara män som är musikproducenter?

– Precis som de sade i inslaget, det handlar om att datorer och elgitarrer är kanske kopplade till den stereotypa mansbilden. Vägarna in blir färre för tjejer som kanske inte relaterar till att stå med gitarr och spela i ett band. Men en sådan väg kunde leda in på annat. Max Martin spelade hårdrock tidigare, sade Alina Devecerski.

– Det handlar också om vad vi sett när vi gått på festivaler och konserter. Manliga ljudtekniker och ljudkillar är normen. Det föder inte inspiration.

Ensam tillvaro

Hon har ibland upplevt tillvaron i musikbranschen som ganska ensam.

– Det är tråkigt att det inte finns mer tjejer. Min största dröm är att få se mer och mer tjejer som tar kontroll över sina egna projekt. I slutändan kommer det leda till att nästa generation ser att detta är något för dem.

När Alina själv spelade ute förra året såg hon till att hennes eget band bestod enbart av tjejer.

– Så att man ändå gör någon förändring. Det är så viktigt visa upp att här är en tjej som är trummis och en annan spelar keyboard. Det kan vara vägen in till att skriva låtar eller producera, sade Alina Devecerski.

”Man måste tänka till”

Kvotering är inte något som Nutta Hultman tror skulle hjälpa.

– Nej, det behövs förebilder som får berätta sin historia. Benny Andersson har anställt en kvinnlig studiochef till sin nya studio. Hon kommer att bli en stark förebild som kanske får fler tjejer att fundera på en ljudteknisk utbildning. Man måste tänka till när man är i den positionen att man kan anställa.

Alina Devecerski tycker trots allt att det börjar se lite bättre ut med andelen kvinnor i branschen.

– Jag har sett i statistik från SAMI att de har haft 50 procent mer intäkter för kvinnliga artister de senaste åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.