Antalet unga ensamkommande flyktingar som kommer till Sverige har ökat rejält de senaste åren. För tio år sedan kom färre än 500, i år väntas 12.000 personer enligt Migrationsverkets senaste prognos.
Ökningen gör också att kostnaderna stiger till 15 miljarder kronor per år 2019 enligt prognosen. Nästan hälften av Migrationsverkets totala kostnader för invandringen.
”Genererar mycket pengar”
Det är framförallt en schablonersättning som går till kommunerna på 1.900 kr per dygn och ensamkommande flyktingbarn och -ungdom. En ersättning som utgår till kommunen fram till att personen fyller 21 år om han eller hon beviljas uppehållstillstånd.
Det gör att ersättningen sannolikt i många fall kommer att betalas ut under lång tid.
– Det är klart att det genererar mycket pengar och det blir också en fördröjning säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.
Långa väntetider
SVT Nyheter har besökt två av landets fyra mottagningskommuner, Solna och Mölndal. Här är bilden tydlig. Läget har blivit alltmer ansträngt, man har tvingats till akuta lösningar och istället för att de ensamkommande flyktingbarnen och unga enbart ska bo två dagar på transitboendena dröjer det upp till två veckor innan Migrationsverket lyckas placera dem.
På Björkuddens transitboende i Solna så har man löst det tillfälligt genom extrasängar och madrasser. Istället för normalt 30 boende så bor här 44 ensamkommande flyktingbarn och unga.
– Det är ingen situation som vi är nöjda med och som inte kan hålla på år ut och år in men i ett akut läge så har det varit nödvändigt, säger chefen för Solna socialförvaltning Ann-Charlotte Fager.