Det pågår ett ordkrig mellan Sveriges utrikesminister Margot Wallström och det skandaldrabbade fackförbundet Kommunal. Men statsminister Stefan Löfven har hittills duckat i den öppna strid som rasar inom arbetarrörelsen.
På fredagen deltog han i ett möte med nordiska socialdemokrater och fackförbund. Efteråt försvann Lövfen ut bakvägen och lät partisekreterare Carin Jämtin svara på pressens frågor. Även på lördagen valde Stefan Löfven att tiga när SVT Nyheter bad om en kommentar.
Inga intervjuer
– Jag har inte tillgång till statsministerns schema i dag, men jag vet att han inte har tid eller möjlighet att ge några intervjuer, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises till SVT Nyheter.
Tycker inte Stefan Lövfen att detta är viktiga frågor?
– Jag tolkar inte vad statsministern tycker eller känner.
Erik Nises vill inte berätta var statsminstern befinner sig på lördagen, men säger att Stefan Löven är inbokad för att duellera Anna Kinberg Batra i SVT:s program Agenda som sänds söndag kväll. Fram till dess – inga kommentarer.
Bilden förstärks
S-märkte debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad över att Stefan Löfven hittills hållit inne med kommentarer. Det kan rent av vara en klok strategi i det högt uppskruvade tonläget, menar han.
– Men tystnaden riskerar att förstärka bilden av Löfven som en ledare som håller sig undan, åtminstone om den drar ut på tiden. Förr eller senare måste han tala om var han står i principfrågan: Hur rekryterar man ministrar som inte har bostad i Stockholm? Är det en muta om en intresseorganisation som facket ställer upp med en lägenhet?
Taktiskt drag
Ulf Bjereld är statsvetare och ledamot i partiets verkställande utskott i egenskap av ordförande i Socialdemokraternas kristna förbund ”Tro och solidaritet”. Inte heller Bjereld är förvånad över den kompakta tystnaden från statsministerns sida.
– Ännu så länge kan det vara god taktik av Löfven att inte ge några kommentarer, men det får inte pågå för länge, säger Ulf Bjereld till SVT Nyheter.
Bjereld menar att Kommunals våghalsiga krogsatsningar och förbundshöjdarnas exklusiva representationsvanor för medlemmarnas pengar är en intern facklig angelägenhet som statsministern varken bör eller får lägga sig i.
När det gäller bråket mellan Margot Wallström och Kommunals ordförande Annelie Nordström kring den lägenhet i Stockholms innerstad som Wallström fått hyra, står ord mot ord. Därför är det klokt av statministern att ligga lågt, menar Ulf Bjereld.
”Extremt tonläge”
– Tonläget mellan Margot Wallström och Annelie Nordström är extremt högt uppskruvat, det är som att vara tillbaka på 1970-talet. Jag tyckte mig se att Margot Wallström var oerhört arg, och det var inte teater utan uppriktig vrede, säger Ulf Bjereld.
Ulf Bjereld och Stig-Björn Ljungren är eniga i sin analys att avslöjandena visserligen skadar både regeringen och socialdemokratin, men att den största förloraren är fackförbundet Kommunal. På två dagar har mer än 1.400 rasande kommunalare sagt upp sina medlemskap och förbundet kommer att få svårt att övertyga i den stundande avtalrörelsen.
Tjänstebostäder åt ministrar
Detta är inte heller första gången som attraktiva hyreslägenheter orsakar skandal inom arbetarrörelsen. Exempelvis så har förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin hamnat i blåsväder både 2004 och 2010 då hon fått försthandskontrakt i Stockholms innerstad. Både Ljungren och Bjereld efterlyser nu enhetliga och tydliga regler.
– Samtliga fackförbund som äger hyreshus måste se över sina rutiner för uthyrning och komma överens om vad som ska gälla. Och regeringen borde se till att fixa tjänstebostäder för sina statsråd så vi slipper de här diskussionerna i framtiden, säger Ulf Bjereld.