Under gårdagen kunde SVT Nyheter avslöja att Hansson agerat juridiskt ombud åt sin särbo, vilket fick motparten, en arkitektfirma, att uppleva situationen svindlande och obehaglig. Hansson själv hävdar att han hjälpt sin särbo i egenskap av ombud till närstående, och att han i det avseendet inte missbrukat sin ställning som generaldirektör.
Med anledning av sitt agerande kommer Hansson idag att kallas till finansminister Magdalena Andersson (S). Erik Amnå tror inte att Hansson kommer att kunna sitta kvar som generaldirektör för Skatteverket efter det som hänt.
– Nej, personligen tror jag inte det. Han har fått en varning förut och han har fått ett uppdrag att stärka förtroendet för Skatteverket och det här var väl inte det mest övertygande sättet att genomföra det uppdraget på.
Läs mer: Skatteverkets generaldirektör var hemligt ombud åt storbolags-vd
Skapar osäkerhet
Erik Amnå menar att Hanssons agerande inte är förenligt med de krav som följer med rollen som ämbetsman på en svensk myndighet.
– Han får ju med denna alldeles särskilda roll och uppgift han har inte göra någonting som leder till tvekan eller osäkerhet om vem han är och vilka intressen han agerar för.
Får man inte ens hjälpa sin särbo?
– Reaktionen på det här hos arkitektbyrån är intressant. Det blir omedelbart en osäkerhet. Vem är denne Ingemar Hansson? Är han en privatperson? Lämnar han sin gamla hatt i tamburen när han går in i det här nya formaliserade uppdraget? Han tar en väldig risk.
Begränsad handlingsfrihet
Att man på arkitektfirman identifierar honom som generaldirektör skulle alltså kunna påverka hur man väljer att agera?
– Absolut, och det spiller över på deras vänners och deras kollegors förtroende och så är den onda spiralen igång.
Gör det någon skillnad att han kallar sig för ombud, eller om han istället presenterat sig som särbo till den kvinna han säger sig representera?
– Det blir en särskild laddning när man formaliserar det här uppdraget. Då går han ut i offentligheten under en formellt sett ny hatt. Det är det som leder till osäkerhet. Som chef för Skatteverket har han en extremt utsatt position. Han har när han åtog sig uppdraget också accepterat en väldigt begränsad handlingsfrihet. Han har avsvurit sig en mängd möjligheter att agera.
Reglerna ej glasklara
Men innebär det att man som privatperson aldrig kan agera i en sådan här profession?
– Han kan ju bli klassmorfar, och ordförande i en idrottsförening.
Men att hjälpa sin partner i en konflikt, det ska man akta sig noga för som hög statstjänsteman?
– Här träder han ju in i för en part i en konflikt ute i offentligheten.
Inom regeringskansliets har en särskild arbetsgrupp – Värdegrundsdelegation – arbetat med att ta fram ett allmängiltigt regelverk och uppförandekod för hur statsanställda bör agera. Men de kraven är inte glasklara.
– Därför måste man på varje myndighet översätta de här kraven: Vad innebär de för oss?
Viktigt veta vad som gäller
Men om reglerna inte är tydliga, kan du förstå att Ingemar Hansson agerar på det här viset?
– Jag är inte jurist och kan därför inte bedöma om det är olagligt. Men det kan ju ändå vara väldigt olämpligt. En statstjänsteman förutsätts inte bara lyda lagen utan också agera med ett gott omdöme, så att det inte uppstår tvister av det här slaget och osäkerhet.
Anställda på myndigheter ges utbildning i vad som gäller, men Erik Amnö menar att upplysningen kunde vara bättre. Framför allt, påpekar han, är det oerhört viktigt att generaldirektörerna fullt ut begriper regelverket eftersom de sitter i toppen och sätter tonen för hela myndigheten.
– Det generaldirektörerna gör får också tjänstemännen längre ner lida av.
Läs mer: Analys – Avslöjandet skadar förtroendet för Skatteverket
Amnå efterlyser bättre utbildning där anställda också tar sig tid att diskutera olika fall för att nå en samstämmig bild av vad som gäller.
Är det särskilt svajigt när personen som tillträder rollen som generaldirektör, som i Hanssons fall, har varit politiker?
– Det kan behövas en särskild utbildning för att man ska bli klar över att det uppdrag man nu tar, det har alldeles särskilda restriktioner.