• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Åsa Romsons (MP) framtid i regeringen är högst oklar efter beskedet från Miljöpartiets valberedning, menar statsvetare Niklas Bolin. Foto: TT / SVT

Statsvetaren: Romsons tid som minister troligtvis över

Uppdaterad
Publicerad

Det mest intressanta på den svenska toppolitikens scen i vår kommer att ske efter Miljöpartiets kongress. Då kan vi räkna med ett besked från statsminister Stefan Löfven – och högst troligt är att Åsa Romsons dagar som statsråd är räknade, oavsett vad MP-kongressen fattar för beslut i språkrörsfrågan. Så ser statsvetaren Niklas Bolin på situationen i Miljöpartiet efter dagens pressträff.

Strax efter klockan 13 på måndagen kom det definitiva beskedet från Miljöpartiets valberedning. Man vill inte längre se Åsa Romson som partiets kvinnliga språkrör.

Istället hoppas man att kongressen väljer Isabella Lövin till posten, och Gustav Fridolin får fortsatt förtroende. Det är just förtroende som den här frågan handlar om i botten, enligt Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet.

MP-krisen

– Att sitta kvar på en sådan betydelsefull position som Åsa Romson har, med så lågt förtroende från både väljarkåren och det egna partiet – det finns goda skäl att fundera över om en så pass skadeskjuten minister kan sitta kvar, säger han.

Allt började med Kaplans avgång

Turbulensen inom Miljöpartiet under våren har skickat ut partiet på ett stormigt politiskt hav – där i princip allt de senaste veckorna har handlat snarare om partiets företrädare än den politik som partiet företräder.

Efter bostads- och stadtsutvecklingsminister Mehmet Kaplans avgång var beskedet från Stefan Löfven att han ville avvakta Miljöpartiets kongress innan han fattar beslut om vem som ska fylla den posten.

Vad gäller Romsons framtid som såväl miljö- och klimatminister samt vice statsminister, väntas det bli samma förfarande, enligt Niklas Bolin.

– All den här turbulensen stärker ju naturligtvis inte Miljöpartiets ställning i regeringen. MP har ju trots allt samma antal mandat i riksdagen, med samma styrka – men den här typen av turbulens gör givetvis att man försvagas.

Vem ser du som efterträdare till Åsa Romson, om hon lämnar sina uppdrag som statsråd?

– Det givna förslaget är väl isåfall Isabella Lövin

Och hur tänker regeringen isåfall kring posten som biståndsminister?

– Posten som klimat- och miljöminister väger ju tyngre, så det är inte otroligt att Lövin kan få den och att man väljer en annan lösning som biståndsminister. Men jag vet inte vem det skulle kunna bli, säger Bolin, och fortsätter

– Lövin blev ju aktiv i Miljöpartiet först 2009. Och i MP finns ju många som gått med relativt sent, som till exempel Alice Bah Kuhnke som gick med ännu senare. Jag tror att man gillar att det finns sådana inslag, av personer som kommer utifrån med annan bakgrund.

”Hittade ingen ersättare till Fridolin”

Att Miljöpartiets valberedning väljer att föreslå ett nytt namn på den kvinnliga språkrörsposten, partiet har ju alltid två ledare – ett av vardera kön, tror Niklas Bolin mest handlar om förtroendefrågan. Men troligtvis hängde även Gustav Fridolin ordentligt löst.

– Romson har kanske hamnat i flest problematiska situationer över längre tid tillbaka. Att det är hon som får gå nu, handlar nog delvis om att hon har lågt förtroende båda inom väljarkåren och partiet. Fridolin har ju haft större förtroende över tid, även om det stormat kring honom också.

Varför tror du ändå att Fridolin får fortsatt förtroende hos valberedningen?

– Det finns ju spekulationer i att man också ville byta ut Gustav Fridolin, men att man inte hittat någon lämplig efterträdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet