Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: TT

Arbetsförmedlingen bröt mot lagen i floppad sajtsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har gjort 13 olagliga köp av it-konsulter i den kritiserade satsningen på nya webbtjänster. Myndigheten har haft en långvarig kultur där man struntat i lagen om offentlig upphandling, enligt generaldirektör Mikael Sjöberg som nu agerar efter SVT Nyheters granskning.

Nyligen kunde SVT Nyheter avslöja att en stor webbsatsning hos Arbetsförmedlingen blir både försenad, fördyrad och förminskad. Det som ursprungligen skulle bli en helt ny webbplats till en total kostnad av 100 miljoner vid årsskiftet 2015/16 blir i stället ett antal enskilda tjänster som kommer att kräva ytterligare 20 miljoner och som tidigast kommer att lanseras efter sommaren.

SVT Nyheter har fortsatt granskningen av projektet, och bland annat begärt att få del av de upphandlingar som gjorts av olika IT-konsulter. Enligt Lagen om offentlig upphandling måste offentliga inköp av en viss omfattning annonseras ut, och det är bara i undantagsfall som en myndighet kan göra så kallade direktupphandlingar.

Arbetsförmedlingen har dröjt med att besvara våra frågor och lämna ut de begärda handlingarna. Nu visar det sig att förklaringen är ett antal upptäckter som myndigheten själv gjort när man gått igenom materialet.

13 olagliga köp

I 13 fall har avtal med inhyrda IT-konsulter inom webbsatsningen förlängts utan att de blivit föremål för upphandling, vilket innebär att de utgör olagliga direktupphandlingar och alltså bryter mot lagen. Generaldirektör Mikael Sjöberg har informerats om upptäckten.

– Det är oacceptabelt, säger han till SVT Nyheter.

Enligt SVT Nyheters källor har det länge funnits en kultur inom Arbetsförmedlingens IT-verksamhet där man i praktiken ignorerat Lagen om offentlig upphandling. Den bilden bekräftas nu av myndighetens egen genomgång.

”Systematiska överträdelser”

Mikael Sjöberg säger att det visserligen kan förekomma på alla myndigheter att någon chef någon gång förlänger ett konsultavtal i strid med reglerna, men att detta handlar om något annat.

– Det som har skett på Arbetsförmedlingen är mer systematiskt och i större antal.

Systematiska och medvetna överträdelser av lagen?

– Ja.

Enligt Mikael Sjöberg handlar det om en kultur där ansvariga chefer känner sig så beroende av enskilda konsulters särskilda kompetens att man inte velat utsätta uppdraget för konkurrens.

Beroende av konsulterna

SVT Nyheter har tagit del av de dispensansökningar där chefer inom Arbetsförmedlingen ansökt om, och godkänt, de olagliga upphandlingarna. Där bekräftas bilden av ett starkt beroende av konsulterna. Genomgående tecknas en bild av att verksamheten i princip riskerar att rasa ihop om de aktuella konsulterna inte får fortsätta:

”Stor risk föreligger för kunskapsglapp” och att ”projekten tappar fart” heter det i ett fall. I ett annat hänvisas till att konsulten är mycket viktig ”för att vi ska få vår undermåliga CM- och deployhantering att fungera”.

I två fall har Arbetsförmedlingens särskilda avdelning för konsultinköp lämnat kommentarer som uttryckligen påpekar att det handlar om olagliga direktupphandlingar:

”Vid den nu aktuella förlängingen av konsult NN kommer ett godkännande av denna dispensansökan innebära att Arbetsförmedlingen bryter mot LOU och köper konsulttjänst utan avtal” skriver man i det ena fallet. I det andra fallet påpekar man att ”nedanstående chefer ansvarar vid ett godkännande av denna dispens för att Arbetsförmedlingen bryter mot LOU”.

Kan hitta fler lagöverträdelser

Mikael Sjöberg säger att han inte känt till denna kultur förrän häromdagen, när han informerades om resultatet av SVT:s begäran. Han säger sig vara övertygad om att man hittar motsvarande lagöverträdelser inom andra IT-projekt.

– Det här är inte ett beteende som kommer i just det här projektet.

Mikael Sjöberg hävdar att han fått besked om att problemen varit ännu större tidigare, men att insatserna som gjorts för att komma till rätta med dem varit otillräckliga.

– Det är därför jag säger att nu är det stopp.

Förlängningar av avtal stoppas

Stoppet innebär att Sjöberg nu förbjuder nya förlängningar av konsultavtal enligt det dispenssystem som tillämpats av myndigheten fram till nu.

– Det jag stoppat är att vi rullar konsultkontrakt framåt efter att avtalstiden gått ut. Och då gäller mitt stopp all form av konsultmedverkan i vår verksamhet.

Stoppet kan få konsekvenser för flera IT-projekt inom myndigheten.

– Vi måste vara beredda på att vi kan få en del förseningar i några projekt. Men det måste vi ta för det är inte möjligt att fortsätta på det sätt man gjort historiskt.

”Oacceptabelt”

Däremot har Arbetsförmedlingen ännu inte anmält sig själva till Konkurrensverket, som är tillsynsmyndighet för Lagen om offentlig upphandling.

– Vi får se hur vi hanterar det, säger Mikael Sjöberg.

Hur känns det att ha en myndighet som medvetet bryter mot lagen?

– Ja det är ju helt oacceptabelt. Och det visar att vi bär med oss en gammal kultur som man försökt jobba bort. Men när jag fick kännedom om det här kan jag bara konstatera att det som gjorts fram till i dag var inte tillräckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.