I Sverige landas årligen 1.200 ton kokt räka av svenska och danska fiskebåtar. Västkusträkan, även kallad nordhavsräkan, blir nu rödmärkt överallt utom i Barents hav.
– Det är i första hand dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av småräkor, otydlig förvaltning och kontroll som ligger bakom rödlistningen, säger Marie von Zeipel som är pressansvarig på WWF.
Första gången stenbitsrom utvärderas
Det är första gången stenbitsrom utvärderas av Världsnaturfonden, men man ger den rött ljus direkt i sin fiskguide 2014.
– Det är bristande förvaltning som ligger bakom vårt beslut. Vi äter ju rommen så återväxten måste säkras. Stenbit förökar sig långsamt, har inga egna kvoter eller ens beståndsuppskattningar.
Kan stoppas i butiker
SVT har stått i kontakt med både Coop och Ica, som båda uppger att de vanligtvis följer Världsnaturfondens rekommendationer. Butikskedjorna har dock bett att få återkomma med definitivt besked efter att själva ha fått tillgång till bedömningarna från Världsnaturfonden.
– Vi har inte tagit ställning ännu, säger Coop:s Anna-Lena Dahlberg till SVT. Vi behöver utreda detta efter att ha fått tillgång till uppgifterna från Världsnaturfonden. Det kan finnas andra fångstzoner i världen som vi kan köpa in samma produkter ifrån.
Coop håller också en ”fisklista” uppdaterad där man publicerar listor över vilka havsdjur man säljer och inte säljer. De förpackningar med stenbitsrom som finns ute i butik idag kommer man hur som helst att fortsätta sälja.
Bör helt undvikas
Världsnaturfonden anser att konsumenterna helt bör undvika att äta stenbitsrom och bör välja MSC-certifierade västkusträkor så länge. Dessa är fiskade på ett hållbart sätt.
– För stenbitsrom finns det dessvärre inget alternativ och vad gäller räkorna är rekommendationerna att vänta med att äta våra västkusträkor tills förvaltningen har förbättrats. Vi hoppas se den gröna, MSC-certifierade fisken inom några år och bättre förvaltningsinsatser från myndigheterna, säger Marie von Zeipel.
WWF:s rekommendationer
Ett urval av de olika arterna och i vilken kategori de hamnat:
Grönt ljus
- Abborre (från Hjälmaren och Vättern)
- Kolja (Kattegatt, Skagerrak och Norge)
- Krabba (Burfångad och från Sverige)
- Lax, öring (Nordöstra Stilla havet)
- Makrill (Fångad med lina)
- Sill/strömming
- Svärdfisk (Fångad med lina, nordvästra Atlanten)
- Tonfisk (Stilla havet och fångad med ringnot)
- Torsk (Barents hav och Östra Östersjön).
Gult ljus
- Bläckfisk (Trålad eller fångad genom fällor)
- Hummer (Nordvästra Atlanten och Sverige, burfångad)
- Gös (Svenska insjöar och Östersjön)
- Marulk (Nordvästra Atlanten och nordöstra Atlanten)
- Röding (Odlad)
- Rödspätta (Fångad med garn)
- Nordhavsräka (Barents hav)
Rött ljus
- Gädda
- Flodkräfta
- Hummer (Norge och Nordsjön)
- Piggvar (Trålad)
- Rödtunga
- Sej (Barents hav och Färö)
- Nordhavsräka (Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, nordöstra och nordvästra Atlanten.
- Stenbitsrom
- Tonfisk (De flesta arter)
(TT)