2013 var var fjärde såld banan ekologisk. Under förra året ökade livsmedelsbranschen försäljningen av ekologiska produkter med 38 procent jämfört med 2013. Enligt Ekoweb som sammanställer statistik från den ekologiska livsmedelmarknaden, ser den ökande trenden ut att hålla i sig under 2015.
I och med giftlarmen om besprutade bananer reagerade konsumenterna och senare meddelade flera handlare att de slutar sälja besprutande bananer.
Du som konsument röstar
Men i takt med att andelen ekologiska bananer ökar i fruktdiskarna ökar också antalet certifieringar – de kvalitetssigill som ska garantera varans tillverkningsförhållanden – och för den konsument som vill ha makt att påverka gäller det att känna till vad märkena betyder.
– När vi konsumerar så röstar vi på det vi tycker är okej, säger Alexander Clemenson, verksamhetsledare för organisationen ”Medveten konsumtion” som verkar för att sprida konsumentinformation. Han framhåller att bananer ofta produceras under tuffa förhållanden och att den moraliskt goda bananen därför kräver dubbla hänsyn:
– Dels ska det vara rättvisa etiska förhållanden för arbetarna och dels så har vi miljöaspekten med kemikalierna.
Lagstadgad kontroll
Den enda av märkningar som är reglerad av lagstiftning är EU:s egna ekologiska certifiering.
– Landet varan kommer från måste vara godkänd av EU-kommissionen, förklarar Lena Wallin, statsinspektör vid Livsmedelsverket. I dagsläget finns ett tiotal länder som lever upp till de kraven. Utöver de bestämmelserna finns ett välutbyggt kontrollsystem där stickprovkontroller genomförs i ursprungslandet, i samband med förtullning, samt vid slutförsäljning i importlandet.
Men bortsett från en giftfri miljö säger EU-ekologisk certifiering ingenting mer om hur arbetarna på en bananodling har det – de kan vara underbetalda eller hindras från att ansluta sig fackligt.
Certifieringar skiljer sig åt
Fairtrade är en certifiering som garanterar att varan producerats enligt de villkor som FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor (ILO) fastslagit. Däremot så garanterar inte Fairtrade ekologisk produktion, då kemiska bekämpningsmedel får användas i viss utsträckning.
En annan variant är Rain Forest Alliance som tillåter en del kemikalier vid produktionen och garanterar minimilöner för anställda men däremot inte att odlare får minimipriser.
KRAV är en märkning som ska garantera både ekologi och att produkten framställts under goda arbetsvillkor.
Våga fråga
Enligt Alexander Clemenson är konsumtionsmedvetenhet extra viktigt när det kommer till bananer, och den som vill ta ansvar bör därför undvika att köpa bananer som helt saknar märkning.
– Då är det mycket bättre att välja en annan frukt.
Men han poängterar att det finns många andra varor som helt saknar märkning men som ändå lever upp till kraven om ekologisk och rättvis tillverkning.
Som exempel nämner han små lokala producenter som kanske inte har möjlighet att ansluta sig till någon av de större certifieringarna. För den osäkre konsumenten – lika väl som för den säkre – är det bra att fråga butikspersonalen:
– Som konsument är det jätteviktigt att fråga i sin butik. I och med att man gör sin röst höjd genom att konsumera bör man också ställa frågan. Kanske får man inget svar, men genom att ställa frågan visar man att man vill ha mer information och mer kunskap.