Enligt Folkhälsomyndigheten bör alla över 65 år, de med kroniska hjärt- och lungsjukdomar, kraftigt överviktiga och gravida kvinnor ta årets influensavaccin.
Men det högt ansedda och oberoende internationella nätverket Cochraneinstitutet har tidigare visat att forskningen kring vaccinens effekt på äldre är av så dålig kvalitet att man inte kan dra några slutsatser alls. Dessutom är forskningen ofta finansierad av läkemedelsbranschen.
Dålig effekt på äldre
Mia Brytting är chefsmikrobiolog på Folkhälsomyndigheten. Hon bekräftar att vaccinet har sämre effekt på äldre personer.
– Vi vet ju att skyddseffekten inte är 100 procent. Den är högst hos oss unga friska och lägst hos äldre. Ju äldre man är desto sämre immunskydd får man av vaccinationen. Därför är det självklart att vi yngre bör vaccinera oss för att skydda de som bör skyddas, säger hon.
Lika bra med sockerpiller
Men i en ny studie från i mars i år har Cochraneinstitutet granskat 116 forskningsstudier kring vaccinens effekter på vuxna.
I 90 av studierna har forskarna jämfört vaccinets effekter med placebo eller sockerpiller. Slutsatsen efter genomgången av studierna visar att vaccin har mycket liten effekt. Till exempel måste minst 71 personer vaccineras för att man ska undvika ett enda fall av influensa.
Även effekterna av vaccin på gravida kvinnor visade sig vara mycket begränsade.
Inte färre sjukdagar
Ett argument som ofta återkommer i diskussionen om vaccin är att samhället vinner ekonomiskt på omfattande vaccinering eftersom anställda slipper bli sjukskrivna vid influensa. Men granskningen av forskningen visar att det inte finns någon sådan märkbar koppling.
Enligt Mia Brytting har ändå vaccinet en positiv effekt.
– Vaccinet är kanske inte lika bra som vi skulle önska, men effekten den finns där, säger Mia Brytting