Som väntat blev partikongressens språkrörsval odramatiskt. Seriösa motkandidater saknades. Gustav Fridolin hade begärt ett starkt mandat av kongressen för att ge det krisdrabbade partiet en nystart. Han fick 200 av de 263 avlagda rösterna, medan Isabella Lövin fick 229.
Innan omröstningen uppgav flera tunga ombud att de skulle rösta blankt när det gäller det manliga språkröret. Att Fridolin inte fick lika många röster som Lövin kan tolkas som kritik mot att han sitter kvar, medan det förra kvinnliga språkröret Åsa Romson sparkas.
– Jag tycker att vi fått ett starkt mandat för att kunna ta partiet genom den nystart vi behöver, sa Fridolin under en presskonferens efter att omröstningen presenterats.
– Vi har haft en öppen, ärlig och rak diskussion där man kunnat föra fram en tydlig kritik mot ledarskapet som jag lärt mig mycket av.
Fredspaket
I stället för att tala om vad nystarten innebär så inledde språkrören sin presskonferens med att hävda att 70 procent av partiets vallöften är på väg att genomföras.
– Det är något jag är oerhört stolt över, säger Lövin.
De två lanserade också ett ”fredspaket” å regeringens vägnar. Paketet innehåller bland annat resurser i höstens budget för att utbilda och sända ut särskilda fredsdiplomater.
Det nya ledarparet måste nu återskapa förtroendet för partiets ledning som kritiserats för att ägna sig åt toppstyrning och för att ha hanterat de senaste veckornas kris på ett uselt sätt. Maria Gardfjell, kommunalråd i Uppsala, anser att den tidigare partiledningen omgett sig med dåliga rådgivare och tycker att det är bra att MP även får en ny partisekreterare nu.
Vill ha arbetsro
Kritiken har bland annat handlat om hur Fridolin uttalat sig om den nu avhoppade partistyrelsekandidaten Yasri Khan som inte vill ta kvinnor i hand och hur han agerade då förre bostadsministern Mehmet Kaplans fick sluta på grund av sina islamistkontakter. Turbulensen kring Khan och Kaplan har också skapat oklarhet om partiets grundläggande värderingar, till exempel när det gäller jämställdhet.
Läs mer: Krisen i Miljöpartiet – detta har hänt
Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm, vill framförallt att den nya partiledningen skapar arbetsro.
– Ge oss lugn så vi kan leverera och lämna det här bakom oss, säger han.
Men det nya språkrörsparet måste även visa att de inte säljer ut MP:s ideal för att få sitta i regeringen med Socialdemokraterna.
– En viktig del är att tydligare stå upp för kompromisser, och ha en lite annan pedagogik. Man behöver inte sälja bort sina ideal och värderingar för att man gör kompromisser, säger EU-parlamentarikern Peter Eriksson
Nya prov
Språkrörsparet ställs snart inför nya prov. Vänsterpartiet anklagar MP för att lägga sig platt för S i Sveriges viktigaste klimatfråga genom att inte kämpa för att stoppa Vattenfalls försäljning av sina kolgruvor i Tyskland. Bland andra rättsliga experter hävdar att regeringen skulle kunna stoppa affären utan att behöva gå till riksdagen.
En annan besvärlig fråga är Sveriges värdlandsavtal med Nato som snart ska klubbas i riksdagen. Många miljöpartister är oroade för att kärnvapen ska föras in på svenskt territorium i samband med Natoövningar.
Ännu besvärligare är regeringens åtstramningar av migrationspolitiken. MP vill återgå till den gamla, mer generösa flyktingmottagningen så fort som möjligt.
– Det som måste prioriteras är att avskaffa id-kontrollerna. De är en kraftig inskränkning av asylrätten. Vi ser redan nu att det leder till att människor börjar söka sig över Öresund i båtar, säger Måns Berger, samordnare för Malmös kongressombud.