För tre år sedan födde Hanna de Maré sonen Sixten. Förlossningen skedde hemma i vardagsrummet.
Den hjälp som fanns att tillgå var en barnmorska med en akutväska och några egna absorberande underlägg.
Hemförlossningen var planerad sen länge och i juni är det dags igen. Då ska hon föda sitt andra barn hemma.
– Det absolut viktigaste är att jag har en barnmorska som jag känner och som känner mig. Den andra delen handlar om att få den miljön som jag behöver för att föda. Jag vill ha det väldigt lugnt och stilla och vill inte att någon kommer och går i dörren, och det kan jag bara få hemma, säger Hanna de Maré.
En av tusen förlossningar hemma
En ny kartläggning från Sahlgrenska akademin visar att i Danmark väljer två procent av alla gravida en planerad hemförlossning.
I Norge och på Island är andelen ungefär en procent. Men i Sverige är det bara en av tusen förlossningar som sker planerat i hemmet.
I Sverige har man egentligen bara ett alternativ och det är att föda barn på ett sjukhus menar barnmorskan och forskaren Helena Lindgren på Sahlgrenska akademin.
– Det förvånade mig att Sverige skilde sig så mycket från de andra länderna. Att vi inte på någon punkt kan möta upp kvinnors önskemål om en planerad hemförlossning, säger Helena Lindgren.
Inget skäl att avråda
En amerikansk studie som nyligen presenterades visar på högre dödlighet för barn som föds hemma. Men den europeiska forskning som gjorts på området har inte funnit några skäl att avråda friska kvinnor med normal graviditet i höginkomstländer från en planerad hemförlossning.
Hanna de Maré bor 30 minuter från närmsta sjukhus och får ingen stöttning av verksamhetschefen där i sitt beslut.
– Trettio minuter är en lång tid om man hamnar i en oväntad situation där barnet inte kan andas själv. Då kan skillnaden mellan att vara på sjukhus eller att vara hemma vara skillnaden mellan liv och död, säger Dan Andersson som är områdeschef på barn- och kvinnokliniken i Halland.
Får betala själv
I de övriga nordiska länderna finns gemensamma riktlinjer för hemförlossningar. I Sverige är Stockholms läns landsting det enda landsting som står för kostnaden för en barnmorska. Men eftersom Hanna bor i Halland får hon istället betala 22.000 kr själv.
– Det är surt att betala dubbelt för något för jag betalar skatt som alla andra. Men i valet mellan att föda på mina villkor där jag känner att min integritet är bevarad, där jag känner att jag mår bra. Då betalar jag gärna för det. För alternativet är inget alternativ för mig, säger Hanna de Maré.