Sammanlagt väntas 101.000 personer komma i sysselsättning under 2017 och 2018 och de flesta nya jobb väntas gå till människor födda utanför Sveriges gränser, men trots en positiv utveckling under 2017 och 2018 finns hinder som bromsar utvecklingen.
Dock beskrivs läget på arbetsmarknaden som positivt.
– Det är en stark prognos, säger Håkan Gustafsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
De kommande åren väntas stor arbetskraftsbrist, främst inom offentlig och privat tjänstesektor. Kommuner och landsting kommer att få svårt att hitta personer till jobb inom vård, skola och omsorg.
– Vi ser framförallt att kommunerna har problem med att rekrytera. Landstingen har haft svårt att rekrytera läkare och sjuksköterskor under lång tid, säger Håkan Gustafsson.
Byggbranschen expanderar kraftigt och där väntas man också få svårt att hitta arbetskraft de kommande åren. Däremot väntas en avmattning inom industrin.
Mest i storstäderna
– Det är framför allt i storstäderna vi ser en stark jobbtillväxt. När man tittar på hur ökningen av sysselsättningen ser ut, så består den till huvudsak av utrikesfödda, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén, som ser en fortsatt stark arbetsmarknad de närmaste två åren, till Sverige Radio Ekot.
Däremot går trenden för arbetslösheten åt det andra hållet när allt fler nyanlända skrivs in som arbetslösa.
– Förra året kom det 163.000 personer till Sverige. Det är en stor möjlighet, men också en utmaning, säger Annika Sundén.
Saknar utbildning
Ett problem de senaste åren har varit den så kallade matchningen, alltså hur man får människor långt ifrån arbetsmarknaden att få utbildning och kompetens, som stärker deras möjligheter att få jobb. Det problemet väntas kvarstå de kommande åren och Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg beskriver detta som en av de svåraste utmaningarna.
Många nya jobb men fler arbetslösa
Enligt Mikael Sjöberg kommer arbetslösheten att öka trots att många nya jobb kommer fram.
– Det beror på de migrationsströmmar vi har sett de senaste två åren. Vi ser redan nu sett hur det börjar öka på Arbetsförmedlingen och om ett par år när de kommer in i statistiken kommer det börja trycka upp arbetslösheten, säger Mikael Sjöberg till Sveriges Radio Ekot.
Ett problem är att en stor grupp av de som står längst ifrån arbetsmarknaden saknar fullgjord gymnasieutbildning. Under 2018 väntas 75 procent av de arbetslösa tillhöra den grupp som står längs ifrån arbetsmarknad.
– Samtidigt måste vi ytterligare öka våra ansträngningar för att underlätta matchningen mellan lediga platser och arbetssökande. Även etableringsuppdraget kommer att bli en stor utmaning med tanke på det ökade antalet nyanlända, säger Mikael Sjöberg.
Inhemsk efterfrågan
Kommunerna väntas få fortsatt stora svårigheter att locka personal till tjänster inom omsorg och skola.
Arbetslösheten minskar från 7,0 procent i år till 6,8 2017. År 2018 sker ett än större tillskott av personer i arbetskraften och arbetslösheten ökar till 6,9 procent.
Den ekonomiska tillväxten för 2016, 2017 och 2018 bedöms till 3,3 procent 2,9 respektive 2,1 procent. Tillväxten fortsätter att främst drivas av den inhemska efterfrågan. Prognosen visar också att de med rätt utbildning och erfarenhet ofta får ett nytt jobb när de blir arbetslösa.
Men trots de hinder som målas upp är det alltså en övervägande positiv bild som målas upp.
– Svensk arbetsmarknad är fortsatt urstark, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Arbetsförmedlingens prognos bygger på intervjuer med offentliga och privata arbetsgivare.
Framtida bristyrken
* Yrken inom hälso– och sjukvård
* Läraryrken
* Yrken inom IT
* Yrken inom bygg– och anläggningsarbeten
* Kvalificerade yrken inom industrin
* Några yrken inom tjänster och service
Tre prioriterade områden
* Matchningen – både yrkesmässigt och regionalt
* Utrikes föddas etablering på arbetsmarknaden
* Hålla tillbaka långtidsarbetslösheten