Svenska bopriser har ökat mest i Europa

Uppdaterad
Publicerad

De svenska bostadspriserna har de senaste åren ökat mest i hela Europa och så även bolånen. Nu varnar allt fler för en bostadsbubbla som håller på att spricka.

Svenska bostadspriser har stigit mest inom Europa de senaste fyra åren. Till och med mer än i Norge. Det visar siffror från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

I stora delar av Europa har lånebubblan spruckit sedan finanskrisen, och bostastaspriserna har sjunkigt rejält. Men i Sverige knappt alls, trots en liten nedgång de senaste månaderna.

Sverige sticker ut

Bland de länder där bostadspriserna fallit som mest sedan 2007 finns Irland, Danmark och Spanien. Utanför Europa är USA ett av de länder i världen där priset på bostäder fallit snabbast.

De flesta länder har gått igenom en liknande process. En kraftig uppgång skedde under 2000-talet, orsakad av att priset på pengar och lån varit väldigt låga, det vill säga räntan.

Till det kommer olika politiska beslut som subventioner och avregleringar runt om i Europa och USA. Lägg till ett ökat risktagande inom finanssektorn så blir resultatet en bubbla.

Den sprack i många länder i samband med finanskrisen 2008.

Några av Europas länder har klarat sig ganska lindrigt. I Frankrike, Norge och Finland har priserna hämtat sig något sedan krisen för tre år sedan.

Men det finns ett land som sticker ut rejält. Och det är Sverige.

Priserna på villor och bostadsrätter ligger i dag betydligt högre jämfört med vad de gjorde strax innan finanskrisen 2008 och priserna har fortsatt uppåt månad efter månad.

Ekonomin har bidragit

Detta fram till nu då oron kring skuldkrisen i Europa smittade av sig på Stockholmsbörsen och bostadsmarknaden. Den senaste mäklarstatistiken visar på en mindre nedgång de senaste månaderna.

I år har kvadratmeterpriser på en bostadsrätt i Stockholms innerstad legat runt 60.000 kronor vilket är bland de högsta i Europa.

Bland orsakerna till bostadsboomen finns en av Europas lägsta räntenivåer, en avreglerad banksektor som varit mycket generös med lån och sänkt fastighetsskatt och inkomstskatter.

Även Sveriges goda ekonomi har bidragit.

Knut Kainz Rognerud

knut.rognerud@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.