SVT Nyheter har låtit TNS-Sifo undersöka svenska folkets syn på hur Sveriges flyktingmottagande ska se ut framöver.
34 procent vill ta emot färre genom att ändra dagens lagar och regler och det är den största gruppen. 31 procent vill ha det som i dag, medan 17 procent vill ändra så att Sverige kan ta emot fler och 18 procent är tveksamma eller vet inte.
Färre är kritiska
Resultatet ligger i linje med andra undersökningar. I SOM-institutets undersökning som presenterade i april i år tyckte till exempel 43 procent att det var ett bra förslag att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Går vi däremot tillbaka till början på 90-talet låg andelen över 60 procent.
När det gäller vilka politiska sympatier man har så sticker ett parti ut och det är föga förvånade Sverigedemokraterna.
88 procent av Sverigedemokraterna i vår undersökning vill ta emot färre. En stor andel av moderaterna vill samma sak.
”Stora brister”
– Jag tror att de allra flesta vill hjälpa de människor vi ser är i nöd världen över. Sen börjar fler och fler att inse att det bästa sättet kan inte vara ta människor till ett system som havererat här, när vi inte ger ett värdigt mottagande, säger Sverigedemokraternas integrationspolitiska talesperson Paula Bieler.
– Väldigt många upplever att vi har stora brister med vår migrations- och integrationspolitik. För få som kommer i arbete, problem att hitta utbildning och bostäder samt kostnader som rusar, säger moderaternas migrationspolitiska talespersonen Johan Forssell (M).
”Oroar sig”
Sedan finns en grupp på tre partier där störst andel sympatisörer vill ha det som i dag, Folkpartiet, Centern och Socialdemokraterna.
– Jag tror att många Socialdemokrater vill att vi ska ha en asylrätt som är absolut, alltså att varje individ som kommer ska få sin asylrätt prövad, men även socialdemokratiska väljare vill ju se välfärden och oroar sig för framtiden för Sverige, säger Carin Jämtin partisekreterare för Socialdemokraterna.
– För Sverige och svensk ekonomin så kommer det på kort sikt att vara en kostnad och en ansträngning, men på lång sikt så kan den svenska välfärden bara överleva om vi har människor som jobbar och betalar skatt och bidrar till välfärden. Jag tror att många idag upplever den ekonomiska ansträngningen som vi upplever på kort sikt, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin (S).
Lågutbildade män vill minska
När det gäller Kristdemokrater, Vänsterpartister och framförallt Miljöpartister vill de ändra dagens lagar och regler så att Sverige ska kunna öka mottagandet.
I vår undersökning har vi också tagit reda på vilka grupper som tydligast vill minska flyktingmottagandet. De är i större utsträckning män, äldre personer och de med låg utbildning.
De som tvärtom vill ändra Sveriges regler så att fler flyktingar får komma hit är kvinnor, personer med högre utbildning samt yngre.
Fakta: SVT Nyheters Sifo
Här är frågan som ställdes i undersökningen:
- Hur bör Sveriges flyktingmottagande när det gäller uppehållstillstånd till flyktingar och deras anhöriga se ut framöver?
Här är svarsalternativen:
- Lagar och regler bör ändras så att vi tar emot färre jämfört med i dag.
- Vi bör ha kvar dagens lagar och regler så att vi tar emot ungefär lika många som i dag.
- Lagar och regler bör ändras så att vi tar emot fler jämfört med i dag.
- Tveksam/Vet ej.
Frågan ställdes till 1014 personer (520 män och 494 kvinnor) den 1 och 2 september.