I tisdagens Aktuellt uppmärksammade SVT de så kallade Vegasmaskinerna, som står utplacerade överallt i Sverige. Dessa maskiner skapar mer spelberoende än någon annan spelform. I inslaget gjordes en jämförelse med Norge – där spelmaskinerna sedan 2008 har ett insatstak, så att spelaren inte kan spela bort för mycket pengar. Det finns en maxgräns på 2200 kr i månaden, och sedan dessa maskiner infördes har spelberoendet gått ned.
I studion frågar programledare Anna Hedenmo om inte Norges modell kan vara något för Sverige. Då svarar Lennart Käll, vd på Svenska Spel:
-Vi har tittat på det här, och det finns också med i vilka möjliga vägar det finns att gå. Nu visar svensk forskning, och även det Folkhälsoinstitutet och Spelberoendeföreningen som visar, bygger och förordar frivillighet, säger Lennart Käll.
-Men hur skall frivilligheten fungera för en spelmissbrukare? frågar programledaren vidare.
-Det handlar om att ta dem som är gröna eller gula, och inte hamnat i ett spelmissbruk. Att man sätter tydliga gränser själv, på sin budget och tiden som man spelar. Det visar forskningen, att frivilligheten är mycket starkare än ett obligatorisk tak, säger Lennart Käll.
Forskningen finns inte
Men när SVT vill ta reda på vilken forskning han talar om, finns det ingen som hört talas om den. Anna-Karin Rybeck är fil. Dr. på Karolinska Institutet, och har arbetat med spelmissbruk sedan 2003.
-Jag känner inte till någon publicerad svensk studie som bevisar det där, och jag har heller inte sett någon internationell forskning som belägger de där uttalandena. Det finns ingen forskning i Sverige på området, säger Anna-Karin Rybeck.
Inte heller Folkhälsoinstitutet känner till någon forskning om att frivillighet skall vara bäst för att bekämpa spelmissbruk.
-Vi känner inte till någon publicerad vetenskaplig forskning där just frivillighetsaspekten kring satta gränser för tid och pengar har utvärderats, säger Johanna Lundberg på Folkhälsoinstitutet.
Att Svenska Spels vd refererar till Folkhälsoinstitutet i sitt försvar är inte heller något de känner igen.
-Folkhälsoinstitut har inte förordat frivillighet i samband med spelansvarsåtgärder, eftersom det ännu saknas utvärderingar av huruvida frivillighet eller obligatorium ger bäst effekt på att förebygga skadeverkningar av överdrivet spelande, säger Johanna Lundberg.
Även Spelberoendeföreningen tycker det är fel att Svenska Spel använder föreningens namn i sitt försvar av spelansvarsåtgärder.
-Vi på Spelberoendeföreningen har aldrig rekommenderat frivillighet. Vi går stenhårt på det som forskats, finns det inte forskat så finns det inte för oss heller, säger Arne Edström, ordförande för Spelberoendeföreningen i Stockholm.
Svenska Spel ville inte ge någon kommentar
SVT har vid flera tillfällen under dagen givit Svenska Spel en möjlighet att bemöta uppgifterna, men de har inte velat uttala sig.
Först många timmar senare kom en skriftlig kommentar och löftet att Svenska Spels vd Lennart Käll kan ge en kommentera på söndag.
”Jag beklagar formuleringen men vi utgår från känd fakta vad som är bäst i förebyggande syfte och hoppas att vår utredning kommer ge ytterligare vägledning så att vi kan göra det bästa för spelarna.”, skriver han.