Foto: Scanpix

Sverige har högst marginalskatt i världen

Uppdaterad
Publicerad

-Att Sverige fortfarande har den högsta marginalskatten bland industriländerna hämmar konkurrenskraft och är indirekt negativt för välfärden, tycker Skattebetalarnas vd Robert Gidehag.

För tredje året i följd hamnar Sverige med 56,6 procents marginalskatt i topp bland OECD-länderna och 81 andra industrinationer, visar KPMG:s årliga undersökning som Dagens Nyheter tagit del av.

Tvåa är Danmark med 55,38 procent och Spanien trea med 52 procent.

–Att vi har den högsta marginalskatten har mera ideologiska och politiska förklaringar snarare än att det handlar om att finansiera välfärden. I det stora hela handlar det om lite pengar och det gör mer skada än nytta, menar Robert Gidehag.

Tjeckien lägst

I andra änden, länder med lägst marginalskatt, återfinns Tjeckien med 15 procent och Ungern som tar ut 16 procents i marginalskatt.

Marginalskatt är den skatt som höginkomsttagare betalar på den sist intjänade 1000-lappen. 33 industrinationer ingår i samarbetsorganet OECD.

KPMG har undersökt inkomstskatter i 114 länder och bland de har alltså Sverige den högsta marginalskatten.

–Möjligen kan man hitta något enstaka land i världen,  Aruba hör dit, tror jag, som har högre marginalskatt än Sverige. Men i praktiken har vi högst av alla jämförbara industriländer. Det som är viktigt att understryka är att hög marginalskatt har ytterst liten betydelse för finansieringen av välfärden. Snarare är det tvärtom eftersom den hämmar tillväxten så minskar allas vår gemensamma kaka, säger Robert Gidehag.

Men även om Sverige har högst marginalskatt bland OECD-länderna så ligger skatten för de välbetalda inte alls högst. I snitt betalar en person som tjänar 657.000 kronor om året (100 000 dollar) 36,3 procent i skatt. Det placerar Sverige först på 20:e plats. Då kommer länder som Tyskland, Danmark, Belgien och Frankrike före Sverige i högskatteligan.

Snittet 28 procent

Revisionsbolaget KPMG genomför varje år en undersökning om inkomstskatter i olika länder. Bland OECD–länderna har Spanien, Frankrike, Kanada, Israel och Sydkorea höjt marginalskatten det senaste året medan Luxemburg som enda land sänkt dem.

Fler länder höjer än sänker.

Som främsta skäl anges finanskrisen och ofta utgör höjda marginalskatter inslag i större krispaket som flera länder ska eller har genomfört.

Mellan 2003 och 2009 sjönk inkomstskatterna globalt sett. På senare tid har trenden vänt och de senaste åren har marginalskatterna i en världsomfattande jämförelse ökat med 0,3 procentenheter vilket ger ett snitt på 28,9 procent.

Höjningar kommer

Många länder har flaggat för kommande höjningar och om Frankrikes nyvalde president, François Hollandes planer på 75 procent marginalskatt för alla som tjänar över en miljon euro om året (omkring 8.500.100 kronor) förverkligas petas Sverige med stor sannolikhet ned från topplaceringen.

–Debatten fokuserar ofta på skattesatser och procent. Men Sverige skiljer sig även avsevärt från andra länder vad gäller den nivå där marginalskatten fullt ut slår igenom. Redan vid en inkomst på 49.000 kronor i månaden blir marginalskatten drygt 56 procent här i Sverige. I Tyskland måste man tjäna 198.000 kronor och i Storbritannien 136.000 kronor i månaden för att nå upp till taket för marginalskatt, säger Robert Gidehag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.