Foto: TT

Sverige i utspel om utsläppsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, Tyskland, Storbritannien, Danmark och Nederländerna skrotar outnyttjade utsläppsrätter. De motsvarar tillsammans Sveriges utsläpp under tio år. Med utspelet hoppas man underlätta ett nytt globalt klimatavtal.

– Detta är ett sätt att trycka på andra Kyotoländer att visa att man faktiskt annullerar för att uppnå ännu bättre klimatmål än vad man sagt till 2020. Och det ger en positiv injektion i de samtal som pågår, säger miljöminister Åsa Romson (MP).

Har redan minskat

De fem länderna har minskat sina utsläpp mer än vad man åtagit sig under det nuvarande klimatavtalet Kyotoprotokollet. Nu annonserar länderna att man har eller ska annullera outnyttjade utsläppsrätter motsvarande 634 miljoner ton koldioxid. Alternativet hade varit att spara dem för att kunna släppa ut mer kommande år.

#vårtklimat

Utspelet görs under fredagen på klimatmötet i Paris.

För svensk del är det redan känt att överblivna utsläppsrätter för 2013 ska annulleras. Det kommer att beslutas i samband med att riksdagen klubbar budgeten för 2016. Nu aviserar regeringen att man även framöver ska ta årliga beslut om att slopa utsläppsrätter som blir över.

Flera har möjlighet

– Det finns flera EU-länder som har möjligheten att gå den här vägen. Jag tror till exempel inte att vi fått med oss Österrike ännu, säger Romson.

– Sedan vore det intressant om även värdlandet Frankrike kunde deklarera hur man ställer sig till detta.

I de pågående förhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal från 2020, vill utvecklingsländerna att de rika länderna höjer sina ambitioner när det gäller utsläppsminskningar. De frivilliga löftena om utsläppsminskningar som hittills gjorts till FN räcker inte för att nå det övergripande målet om att jordens uppvärmning ska begränsas till två grader.

Utspelet är ett i raden som gjorts under den första veckan på klimatmötet i Paris. Syftet är att skapa ett bra förhandlingsklimat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet