Kränkningarna av svenskt luftrum har ökat. I år är siffran redan uppe i tolv, trots att året ännu inte är slut. Samtidigt har Sverige kränkt andra stater vid tre tillfällen.
Siffrorna är representativa för hur det brukar se ut – andra stater är betydligt mer benägna att kränka svenskt luftrum än det motsatta. Mellan 2009 och 2016 har Sverige utsatts för totalt 86 kränkningar, medan vi själva stått för 13 överträdelser.
Kränkte Åland
I år ligger Sverige bakom kränkningar mot Finland, Portugal och Danmark. Samtliga incidenter beror enligt Försvarsmakten på den mänskliga faktorn, att piloten brustit i sin lägespositionering.
Försvarsmakten är förtegen om de enskilda händelserna, men en av dem inträffade den 10 november, söder om Åland. Kränkningen varade i 40 sekunder, enligt Yle.
– Enligt våra rutiner har vi framfört vår ursäkt till Finland och själva utrett händelsen. Jag kan inte svara på om Finlands utredning av händelsen är gjord eller vad den avhandlar, säger Patrik Gardesten, operationsledare på Försvarsmaktens insatsstab.
Förutom den mänskliga faktorn finns det vanligtvis två andra förklaringar till varför Sverige kränker andra staters territorium: att det saknas tillstånd att flyga över området samt tekniskt fel på flygplanet.
Ingen förklaring
Just i år är USA och Danmark överrepresenterade när det gäller kränkningar av svenskt territorium, men Försvarsmakten kan inte se något mönster över längre tid.
Försvarsmakten har heller ingen förklaring till varför andra stater kränker Sverige i högre utsträckning än tvärtom.
– Det jag kan konstatera är att vid de tre tillfällen som Sverige har kränkt andra staters luftrum i år så finns det förklaringar och vi vet varför. Vi får i vissa fall förklaringar till varför andra kränker oss, men inte alltid.
Däremot menar han att fler flygrörelser ökar risken för överträdelser.
– Sveriges geografiska placering gör att vårt luftrum är intressant att utnyttja för passage. Det gör att risken ökar för tillträdesbrott.