Där det idag finns ett välmående bostadsområde låg en gång en fabrik som skadat eller dödat ett par hundra arbetare.
Asbesten gjorde att de fick svårt att andas. Många fick cancer.
Det enda som idag finns kvar i Lomma av eternitfabriiken är det gamla huvudkontoret. Där flyttar snart ett annat företag in – ett företag som lockats till det som numera är en av Sveriges attraktivaste kommuner. Det gamla kontoret ska döpas om till ”Place of Vision”.
Välbeställd förort
Lomma är idag en välbeställd villaförort till Malmö. I en utställning för en tid sedan om gamla Lomma och fabriken nämndes inte den obehagliga historien om dem som dödats och skadats av asbest.
De ungdomar som Janne Josefsson träffar har heller inte fått veta något i skolan.
Kvävdes ihjäl
Fabriken var igång i 70 år och lades ned 1977. I programmet försöker Janne Josefsson ta reda på hur det var möjligt att man kunde fortsätta att utsätta så många anställda för fara för liv och hälsa.
Flera av dem blev sjuka och fick svårt att andas. En av dem var Gunnar Nilsson som kvävdes ihjäl 1979.
En förklaring till att det kunde fortgå så länge var att arbeterna var lojala och litade länge på företagets garantier om att det inte var farligt. Så sent som två år innan fabriken stängdes sattes meddelanden upp på anslagstavlan i fabriken där det stod att det inte var någon fara med arbetsmiljön.
I en intern rapport talades det om ”asbestpsykosen” som kunde hota företagets framtid.
Humanitär ersättning
Euroc, företaget som ägde fabriken, ville inte betala skadestånd, vilket facket till en början krävde. Det hade varit att erkänna att man gjort fel.
Euroc gick dock med på att betala det man kallade humanitär ersättning till de drabbade som hade otillräckliga försäkringar.
I det läget drog facket tillbaka sin stämning och i ett avtal våren 1981 gjorde man upp med Euroc.
Till en början talades det om 50 miljoner kronor men så blev det inte. Än mindre två miljoner till varje arbetare, vilket det också talades om.
Sammanlagt blev det mellan fyra och fem miljoner, mellan 20.000 och 50.000 kronor till varje drabbad arbetare.
Programmet sänds idag onsdag 3 augusti klockan 20 i SVT1.
Det kan också ses i efterhand här.
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Asbest
Asbest är mineralfibrer som är så små och tunna att de tränger in i kroppen. Damm med fibrer kommer in i lungorna och kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar.
Asbest är förjudet sedan slutet av 1970-talet, men finns framförallt kvar i äldre byggnader och är en risk för de som arbetar i byggbranschen.
VVS-installatörer, elektriker, snickare, golvläggare, takläggare, städpersonal är yrkesgrupper som riskerar att utsättas för asbest.
Asbest har använts som brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationsanläggningar, soprum. Som värmeisloering i rör och värmepannor, bullerdämpning och armering i skivor, kanaler och golvplattor, i underskikt till plastmattor, i färger och plaster och i fix och fog till kakel.
Arbetsmiljöverket