SVT har tagit del av ett internt material från arbetsförmedlingen som visar att över 4.000 personer har anmält att de har både utbildning och erfarenhet till just de branscher som skriker efter arbetskraft. Det gäller exempelvis bygg och anläggning, samt verkstadsindustrin. Men arbetsgivarna får inte tillräckligt med ansökningar och tvingas istället vända sig utomlands för att hitta arbetskraft.
– Jag skulle kunna anställa fem tjänstemän och fem till tio yrkesarbetare direkt i dag, säger byggmästaren Jens Hoffman.
– Vi tvingas jaga arbetskraft ute i Europa. Vi har anställt mer än 20 rumäner, säger Jörgen Westh, eftermarknadschef på Neoplan.
”Arbetsförmedlingen måste bli bättre”
Arbetsförmedlingens interna siffror som SVT läst, avslöjar att det just nu finns 2.000 svetsare, över 1.300 fordonsmekaniker och mer än 1.000 träarbetare inskrivna hos arbetsförmedlingen som vill jobba – men som inte blivit tillfrågade om jobb.
Svenskt Näringsliv rasar nu och menar att arbetsförmedlingen brister i kompetens och effektivitet när det gäller att matcha ihop de arbetssökande med jobben som finns.
– Det finns snart lika många arbetsförmedlare som det finns poliser på våra gator och torg. De har ett anslag på nittio miljarder kronor, som står i nivå som ett land som Maltas BNP. Det saknas inte resurser, jag bedömer att det finns en betydande förbättringspotential i effektiviteten hos arbetsförmedlingen, för att komma till rätta med den matchningsproblematik som finns. Det säger Edward Hamilton, expert på Svensk Näringsliv.
Arbetsförmedlingen lägger ansvaret på arbetsgivarna
Arbetsförmedlingen försvarar dock sitt matchningssystem och lägger en stor del av ansvaret på arbetsgivarna.
– Jag tycker att vi klarar det ganska bra. De stora matchningsproblem som råder på svensk arbetsmarknad ligger utanför vår räckvidd. Arbetsgivaren efterfrågar ju andra kompetenser än bara den specifika yrkeskompetensen. Man måste vara bra på att samarbeta, man måste vara analytisk och vara drivande i bland. Det säger Clas Olsson, tillförordnad generaldirektör hos arbetsförmedlingen som en förklaring till att över 4.000 personer inte kommer i fråga för jobben.
– Vi kan inte tvinga en arbetsgivare att anställa någon. Vi kan i viss mån tvinga en arbetssökande att söka ett arbete, men det räcker inte för att det ska bli ett jobb, det menar Clas Olsson, tillförordnad generaldirektör hos arbetsförmedlingen.