Efter två veckor av hårda förhandlingar har regeringen och de tre kvarvarande allianspartierna kommit överens om ett nytt försvarsbeslut.
Sammanlagt höjs anslaget med 10,2 miljarder för åren 2016 till 2020, precis det som Moderaterna begärt.
Dessutom blir det en säkerhetspolitisk utredning om för- och nackdelar med Sveriges internationella samarbeten såsom FN, OSSE, EU och Nato.
Hultqvist: ”Ingen Natoutredning”
– Vi lever i en tid då den europeiska säkerhetsordningen rubbats genom den ryska olagliga annekteringen av Krim. Vi vill signalera att vi förhåller oss till det som sker och ge en signal att Sverige är beredd att bidra för säkerhet och fred i vår del av Europa, sade försvarsminister Peter Hultqvist på en presskonferens.
Enligt Hultqvist ska utredningen inte utvärdera den militära alliansfriheten.
– Det här är inte en Natoutredning. Det är en bred utredning om hela fältet av samarbeten med andra länder och organisationer, sade han.
Men Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson tog Nato i sin mun:
– Nato finns med bland de saker som ska utredas, sade han.
Egen stridsgrupp på Gotland
Partierna är också överens om att det 2018 ska finnas en egen stridsgrupp på Gotland bestående av ett mekaniserat skyttekompani med 150 soldater och ett stridsvagnskompani med 80 soldater.
Soldaterna ska börja rekryteras nästa år.
– Det var ett misstag att avmilitarisera Gotland, det rättas till nu, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
– Det är en styrka i en orolig tid att visa prov på enighet. Det är en viktig markering mot alla länder i Östersjöområdet, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark.
Folkpartiet hoppade tidigare av förhandlingarna. De ansåg att regeringens 6,2 miljarder kronor till Försvarsmakten var för lite och krävde 17 miljarder. Försvaret har räknat med att 17,5 miljarder behövs. Nu får de alltså 10,2 miljarder.
– Det är klart att vi har gjort en del bortprioriteringar, säger Peter Hultqvist apropå att politikerna nu skjuter till hälften av det som Försvarsmakten hade önskat.
Hultqvist medger att man inte fullföljer allt som togs upp i Försvarsberedningens rapport från i fjol, som ligger till grund för analysen av behoven.
– I grunden är det ändå en oerhörd satsning, säger han och exemplifierar med ökad övningsverksamhet, den nya stridsgruppen och ökad förmåga att jaga ubåtar.
FP kritiskt
Ordföranden i försvarsutskottet, folkpartisten Allan Widman, säger till SVT Nyheter, att anslagen inte är tillräckliga.
– Något förstärkt försvar kommer den här anslagsförstärkningen inte att leda till. På några års sikt är risken istället att vår förmåga kommer att minska. Medelsbehovet är så pass stort, säger Allan Widman, folkpartist och ordförande i riksdagens försvarsutskott, till SVT Nyheter.