SVT Korrespondenterna: Svensk övervakning på export till diktaturens Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Rymdbolaget försöker sälja utrustning till Libyen så att diktaturen kan övervaka flyktingar, och handelsminister Ewa Björling hjälper till med marknadsföringen. Det avslöjar SVT:s Korrespondenterna.

För några år sedan kallades Libyen för ”skurkstat” och ansågs stödja internationell terrorism. I dag är det andra attityder som gäller gentemot det nordafrikanska oljelandet.

Diktatorn Khadaffi sitter kvar vid makten men handelssanktionerna är borta, och det med besked.

-Det är en liten guldruschstämning och de nästkommande åren kommer det bli en stor aktivitet, säger Mattias Sjöborg, som vd på Plena Capital och tillsammans med handelsminstern har besökt Libyen.

Övervakning från luften

Med på delegationsresan är också Rymdbolaget, ett bolag som till hundra procent ägt av svenska staten och som gärna vill sälja sitt system för flygburen övervakning till de libyska myndigheterna.

-Vi kan hjälpa er att hålla efter flyktingsituationen utmed gränserna och ute på Medelhavet, säger Rymdbolagets Björn Ohlson under ett möte med Libyens handelsminister som Korrespondenterna filmade.

Båtflyktingar infångas

Övervakningen är kontroversiell. I Libyen uppehåller sig ungefär två miljoner flyktingar och migranter. De flesta har fastnat på sin väg från länder söder om Sahara till Europa. Ett skäl till att de är så många är avtalet med Italien som ålägger libyska myndigheter att fånga in de flyktingar som i bräckliga båtar försöker ta sig över Medelhavet.

Avtalet har fått hård internationell kritik. Enligt FN:s flyktingorgan blir många av de infångade flyktingarna inspärrade på obestämd tid under mycket svåra förhållanden, helt i strid med internationell rätt.

Amnesty kritiskt

Lise Bergh, ordförande för svenska Amnesty, anser att det är allvarligt att svenska regeringen medverkar till att sälja övervakningssystemet till Libyen.

Regeringens argument för den kontroversiella resan är att handel är ett bra sätt att främja den demokratisk utvecklingen i diktaturer.

-Det gäller då att vara extra tydlig med att berätta hur bra svenska företag är när det gäller mänskliga rättigheter och att se till att det blir skillnad i praktiken, säger handelsminister Ewa Björling (M) till Korrespondeternas reporter.

SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.