• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Tåg kör i 200 kilometer i timmen på utdömd räls

Uppdaterad
Publicerad

Över 120 mil räls på den svenska järnvägen håller på att spricka sönder. Trots att den borde ha bytts ut för över 20 år sedan finns den kvar och nu eskalerar problemen.

Nytagna bilder visar att meterlånga sprickor upptäckts på järnvägen i Sverige. Rälsen har delat sig och håller på att falla sönder.

– Det blir fler och fler anmärkningar. Det kan var en spricka här och sen kan det vara en längre bort, säger Robin Prior, projektingenjör på järnvägsföretaget VR-track.

SVT granskar järnvägen

Han visar oss järnvägssträckan mellan Alvesta och Älmhult i Småland på Södra stambanan. Det är en av många platser i landet som har räls av en modell som nu börjat gå sönder.

– Det som händer är att det bildas en spricka inuti rälsen, sprickan går uppifrån och ned, säger Morgan Rehn ställföreträdande avdelningschef för järnvägssystem på Trafikverket.

Fel i tillverkningen

I utredningar från Trafikverkets arkiv kan vi läsa att något gick fel när just den här rälstypen tillverkades. Det har de ansvariga vetat om länge. Redan på 90-talet ansågs den vara så dålig att den borde bytas ut.

– Det är korrekt, vi har känt till den här rälsen under många år men vi har en begränsad mängd pengar och vi måste göra prioriteringar av vad vi ska byta ut, säger Morgan Rehn.

120 mil utdömd räls kvar

Därför finns det i dag 120 mil av den utdömda rälsen kvar på det svenska järnvägsnätet. Nu åtgärdas den akut och korta bitar där sprickor uppstår byts ut allt eftersom.

– Det är klart att vi skulle vilja byta ut den här rälsen. Att vi inte byter hela sträckan nu beror på att vi måste prioritera, vi har en väldigt sliten anläggning i hela landet, säger Morgan Rehn.

Vad gör ni under tiden?

– Vi besiktigar anläggningen oftare, om vi hittar ett fel måste det åtgärdas inom två veckor, säger Morgan Rehn.

På Södra stambanan har problemen blivit tydliga.

– Det kommer nya sprickor hela tiden, åtgärdar vi på ett ställe kan det komma nya sprickor några meter bort, säger Robin Prior.

Tåg riskerar att spåra ur

– Om vi inte gör de åtgärderna som vi gör, med regelbundna besiktningar, om vi inte skulle göra det, då kan det i värsta fall hända någonting, säger Morgan Rehn.

Trafikverkets experter varnar i de dokument SVT tagit del av för att sprickorna kan få katastrofala konsekvenser, inte minst eftersom det handlar om hårt trafikerade sträckor med tåg som går i 200 km/h. Bland annat Södra och Västra stambanan.

”Oron baseras på ett ökat antal anmärkningar, speciellt lodräta längsgående sprickor. Det kan leda till att rälshuvudet trillar av med urspårning som följd”, skriver de.

Skador på rälsen ökar

Skadorna på den problemdrabbade rälsen har ökat från i snitt ett fel per mil förra året, till att nu ligga på igenomsnitt sex fel per mil och år.

På fem år har 2.800 fel som beror på utslitning upptäckts på den här rälstypen.

Källa: Trafikverket.

Vet du mer?

Eller känner du till andra missförhållanden inom järnvägen?

Tipsa våra granskande reportrar:

Oskar Jönsson och Kjell Lundström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet