Tågolyckan vid Kimstad – Ung kvinna avled i tågolycka

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig kvinna avled efter tågolyckan mellan ett X 2000-tåg och en traktorgrävare på söndagskvällen.

Olyckan inträffade strax före klockan 20. Ett X 2000-tåg rammades av en traktor vid Kimstad mellan Norrköping och Linköping.

Traktorgrävaren höll på med spårarbeten på banvallen men hade kommit för nära rälsen. När X 2000-tåget kom farande var smällen ett faktum.

Tågolyckan i Kimstad

Den bakre skopan rev upp sidan på loket. Kraften från tåget fick därefter traktorn att snurra runt och upprepade gånger slå emot vagnsidorna. Fönster krossades och stora delar av metallen revs upp.

Opererades akut

Ombord på tåget fanns 250 passagerare. 18 personer skadades vid olyckan.

En 24-årig kvinna opererades akut, men hennes liv gick inte att rädda. Hon avled på Universitetssjukhuset i Linköping på måndagskvällen.

Den 22-årige traktorföraren klarade sig utan allvarliga skador.

Tågföraren chockades men var i övrigt oskadd.

Ovanligt med döda i tågolyckor

Att passagerare skadas svårt eller dör i tågolyckor är sällsynt. Sedan 2000 är det tre personer som omkommit och elva som skadats svårt ombord, enligt statistik från Trafikverket.

Flera utredningar ska nu granska söndagskvällens våldsamma kollision.

SVT-TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Kimstad

Mer i ämnet