• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Telia Soneras styrelseordförande Marie Ehrling. Foto: TT

Telia krävs på 12 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter i USA och Nederländerna vill att Telia betalar motsvarande 12 miljarder kronor i en förlikning om Uzbekistanaffärerna.

”Jag har många gånger tidigare sagt att Telia Company gick in i Uzbekistan på ett oetiskt och felaktigt sätt och vi är beredda att ta ansvar för det. Vi samarbetar fullt ut med myndigheterna för att bringa klarhet”, skriver Telias styrelseordförande Marie Ehrling i en kommentar.

– Det kostar att göra fel och det har vi också fått bevisat när myndigheterna har dragit den här slutsatsen, säger Telia Companys styrelseordförande Marie Ehrling till TT.

Telias diktatursamarbete

Misstänkts ha mutat

Myndigheter i USA och Nederländerna utreder sedan våren 2014 transaktioner som Telia gjort i samband med etableringen i Uzbekistan 2007. Den föreslagna förlikningen är närmast på världsrekordnivå.

Svenska Telia, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS misstänks ha mutat Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans dåvarande president Islam Karimov, med omkring en miljard dollar för att få bedriva verksamhet i landet.

Merparten av pengarna har frysts i Schweiz, andra tillgångar i Sverige, Belgien, Irland och Luxemburg. Flera brottsutredningar pågår, däribland i Sverige, USA, Schweiz, Norge och Frankrike.

Sammanträde under natten

Enligt Telialedningens bedömning täcker förslaget till uppgörelse alla pågående utredningar i samtliga länder, inklusive Sverige. Dock inte brottsmisstankarna mot enskilda individer i den svenska förundersökningen.

Telias styrelse har sammanträtt under natten sedan bolagen på onsdagskvällen fått förslaget från de amerikanska och nederländska myndigheterna.

”Extremt uppseendeväckande”

Varför är det här viktigt ? 

– Att halva resultatet för i år skulle raderas ut av ett korruptionskrav är extremt uppseendeväckande. Mig veterligen är det här det största belopp ett svenskt företag krävts på för korrupta affärer. Svenska staten är största ägare i Telia Sonera, det betyder att i förlängningen ägs Telia Sonera av dig och mig. Dessutom är det många småsparare som investerade i Telia när bolaget privatiserades, säger SVT Nyheters ekonomi-kommentator Johanna Cervenka, som följt turerna kring Telia sedan 2008.

”Kan inte utesluta att det kommer fler krav”

– Telia Soneras vinst drevs under flera år av de här affärerna i det forna Sovjetunionen, i Centralasien och Kaukasus. Mutanklagelser har gjort att Telia Sonera nu säger sig vilja lämna de länderna, fortsätter hon.

Hur kan det påverka Telia Sonera?

– Telia Sonera har medgett att det råder flera frågetecken kring många av de affärer som bolaget gjorde med regimer i de här länderna i Centralasien och Kaukasus, bland annat i Azerbajdzjan, Kazakstan och Nepal. Därför kan man inte utesluta att det kommer fler mångmiljardkrav, säger Johanna Cervenka.

Påverkar kursen

Dåligt på kort sikt, men bra på lite längre sikt. Det tror Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, att effekten blir av jätteboten på Telias aktiekurs.

– Beloppet är gigantiskt, betydligt mer än vad man hade räknat med, säger han.

På lite längre sikt tror han att beskedet är positivt för Teliakursen, nu försvinner ett stort osäkerhetsmoment.

Misstänkta miljardmutor

Svenska Telia, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS misstänks ha mutat Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president Islam Karimov, med omkring en miljard dollar för att få bedriva verksamhet i landet.

Merparten av pengarna har frysts i Schweiz, andra tillgångar i Sverige, Belgien, Irland och Luxemburg. Flera brottsutredningar pågår, däribland i Sverige, USA, Schweiz, Norge och Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet