Telias vd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Telias vd om kritiken från facket: ”Gör inte tillräckligt stor vinst” Foto: SVT

Telia varslar 3 000 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Telia vill minska sin personalstyrka med 3 000 detta år, skriver företaget i ett pressmeddelande. 1 400 av de tjänsterna som berörs finns i Sverige.

Telias medarbetare fick informationen under morgonen.

Enligt pressmeddelandet har företaget hittills varslat 455 personer i år. Resterande tjänster ska ha försvunnit 1 december i år. Av de 3 000 tjänster som påverkas är 1 400 tjänster i Sverige.

– Nu ska vi förhandla med facken och informera och hålla möten med medarbetarna, säger Telias vd Patrik Hofbauer till SVT.

Ska spara miljarder

Syftet med nedskärningarna är att uppnå besparingar på 2,6 miljarder kronor per år.

– Vi ser att vi behöver bli mer enkla och effektiva. Jag har stor förståelse för att det påverkar många människor, men vi måste förenkla organisationsstrukturen, säger Hofbauer.

Enligt Hofbauer finns en väsentlig del av de berörda tjänsterna på huvudkontoret i Stockholm.

– Vi kommer bli färre här på huvudkontoret och stärka upp där vi möter kunder.

Unionen: Oväntat stort varsel

Gabriella Lavecchia förbundsordförande för Seko, blev förvånad över Telias varselbesked.

– Det är ett väldigt stort och omfattande varsel och det gör ett företag som går med stor vinst redan i dag, säger hon till SVT.

Hon instämmer i tanken att ledningen måste tänka på företagets framtid men menar ”att här verkar det som om man tänker mer på att dela ut vinst än att faktiskt tänka på företaget men det återstår att se”.

Tomas Andersson, klubbordförande för Unionen-klubben på Telia, säger till SVT:

– Så klart är det ett tråkigt besked.

Beskedet var dock inte helt okänt för facket då man har haft flera samtal, så sent som i våras, om de pågående förändringarna på Telia men storleken på varslet var okänt.

– Det var lite fler som tvingas gå än vad man hade trott, säger han.

Förhandlingarna med arbetsgivaren kommer att inledas direkt.

”Behöver vara snabbfotad”

Telia har löpande skurit ned på personalen de senaste åren – 2008 hade man 32 000 anställda. Dagens besked ska alltså inte tolkas som att bolaget är krisdrabbat, enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Det är snarare ett företag som inser att man på en konkurrensutsatt marknad behöver vara snabbfotad för att få ner kostnaderna, säger han.

Telias vd Patrik Hofbauer säger att det just nu går ganska bra för Telia, men kanske inte ”tillräckligt bra”.

– Vinsten är inte tillräckligt stor för att både klara investeringar och ge utdelning till våra aktieägare. Här ser vi alltså möjligheter, säger han.

Sammanlagt har Telia drygt 19 000 anställda i Norden och Baltikum. 8 500 av dem finns i Sverige.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om att Telia varslar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utifrån vad jag läser mellan raderna går man från central styrning” – Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Noréns analys om att Telia varslar. Foto: SVT Morgonstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.