Tre anhållna för grovt folkrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har anhållits i Sverige misstänkta för grova folkrättsbrott i Syrien år 2012. Samtidigt har flera personer gripits i Tyskland, med kopplingar till samma händelse.

Till SVT Nyheter uppger kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud, som är förundersökningsledare, att det rör det sig om folkrättsbrott, grovt brott, i samtliga fall med de tre anhållna.

– Det är ju ett samarbete som vi har haft med bland annat och främst med tysk polis, men också med de andra institutionerna, som Europol. Den kopplingen som jag har sagt hittills är att det är samma händelse, säger hon.

Enligt Ulrika Bentelius Egelrud är de tre personerna bosatta i Sverige och är svenska medborgare.

– Jag kan inte säga någonting mer om dem än detta. Förundersökningen fortsätter och sen har vi nu på oss några dagar här att bestämma om vi ska försöka få de häktade eller om de ska försättas på fri fot, säger hon.

SVT har sökt två av advokaterna som inte vill kommentera brottsmisstankarna.

Samtidigt har flera personer gripits i Tyskland. Enligt Ulrika Bentelius Egelrud handlar det ”delvis” om samma händelse, men hon vill inte gå in på detaljer om ärendet.

Interpol bekräftar för SVT att man har varit med och stöttat både Tyskland och Sverige i fallet. I dag har organisationen kvar personal på plats i Tyskland som hjälper myndigheterna i arbetet med ärendet.

Åklagarmyndigheten har fram till lördag klockan 12 på sig att begära de anhålla häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.