Damlandslagets tog seger mot Brasilien men fortfarande finns stora ojämlikheter i fotbollen, menar Ida Ahlberg, lagledare Hammarby fotboll, Siri Frimodig, innermittfältare Hammarby och Olga Ekblom, forward och lagkapten Hammarby fotboll. Foto: TT/SVT

Trots supersuccé – fotbollsdamerna tjänar en sjundedel av männen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges fotbollsdamer tog sig till OS-final häromdagen och nationen jublar över spelarna som skrivit historia. Men trots det kämpar damfotbollen fortfarande mot ojämställda löner, mindre resurser och speltid jämfört med herrarna.

Semifinalen mot Brasilien under tisdagen blev en jätterysare som avgjordes efter straffar och Sverige besegrade hemmanationenEfter vinsten satte Pia Sundhage fingret på hur mycket som hänt inom damfotbollen de senaste decennierna.

– Jag tänker på när jag började spela fotboll och tjejer inte fick det. Och nu står jag här som förbundskapten för svenska damlandslaget och skriver historia. Det är lite trevligt, tycker jag.

Det var på 70-talet och Pia Sundhage har berättat hur hon fick kalla sig för Pelle för att få spela fotboll eftersom det bara fanns pojklag. Mycket har som sagt hänt sedan dess. Men inte tillräckligt enligt några elit-fotbolls-spelare som SVT Nyheter talat med.

– Det är inte jämställt mellan dam- och herrfotbollen. Det finns stora skillnader, till exempel när det gäller lönen. Snittlönen i damallsvenskan ligger på cirka 10.000 kronor medan den i herrallsvenskan ligger på cirka 70.000 kronor, säger Ida Ahlberg, lagledare, Hammarby fotboll.

Kvinnorna rankas högre än männen

Svenska damlandslaget har gått från klarhet till klarhet och hållit hög klass i stora internationella sammanhang. Sveriges fotbollsdamer rankas på sjätte plats i världen av Fifa. Det kan jämföras med svenska herrlandslaget som ligger på en blygsam 40:e plats i Fifas världsrankning. Men trots det så har så länge den organiserade idrottsrörelsen funnits varit på mäns villkor. Det säger Eva Olofsson, som forskar i idrott och jämställdhet på Göteborgs universitet. Hon är i en artikel från 2015 på universitetets hemsida skarpt kritisk till svenska idrottsinstitutioners jämställdhetsarbeten.

– Det finns en strukturell orättvisa i fotbollen, men på Svenska Fotbollsförbundet förstår man nästan inte ens vad jämställdhet är. I samhället i stort har många i alla fall lärt sig att säga rätt saker, men chefer och ledare inom svensk fotboll verkar inte ens ha gjort det. Här har samhället helt sprungit ifrån fotbollen, säger Olofsson och framhärdar att toppskiktet inom förbundet borde gå en genuskurs.

Klarar sig inte på fotbollslönen

Att herrarna prioriteras vittnar även Olga Ekblom, forward och lagkapten, Hammarby fotboll om. Hon pekar också på en skev struktur.

– Det är en stor skillnad i att vi inte har de ekonomiska förutsättningarna att träna när som helst. Det är en prioritering från allas sida; från sponsorer, förbundet och samhället. De orättvisorna som finns på damsidan i fotboll speglar samhället i stort skulle jag säga, säger hon till SVT Nyheter.

Som damspelare på elitnivå måste man ha ett heltidsjobb utöver fotbollen för att klara sig ekonomiskt. Det gör att damerna bara kan träna under kvällstid. Då tvingas de konkurrera med pojkungdomslagen som ibland prioriterats före damerna som spelar på elitnivå.

– Det finns fotbollsspelare som slutar på grund av att det finns andra karriärmöjligheter eftersom det inte är ekonomiskt hållbart att vara damfotbollsspelare. Jag skulle verkligen vilja att så många tjejer som möjligt fortsätter så länge som möjligt. För att få med sig allt det positiva och den erfarenheten som finns inom fotbollen, säger Olga Ekblom.

”Bryt marknadskrafterna”

Ekonomin ställer till det på flera sätt för damspelarna. Den stora ojämlikheten ligger såväl som i löner som i prispengar. Ett annat konkret exempel är att i mars 2015 tillkännagav europeiska fotbollsförbundet Uefa att prispengarna i Champions League höjs med flera miljarder kronor. Men bara till herrarna. Damernas prispengar skulle dock ligga kvar på samma nivå. Dessa skillnader brukar ibland förklaras med marknadslogik – fler vill se herrfotboll och så vidare. Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap och docent i ekonomisk historia, menar dock att marknaden kan behöva styras för att komma till rätta med de snedvridna genusföreställningarna.

– Marknaden fungerar inte alltid. I alla andra lägen försöker vi hantera det här så att samhället ska bli rättvist. Det borde kanske förbunden också göra, helt enkelt testa att bryta mot marknadskrafterna, säger Hedenborg i samma artikel från Göteborgs universitet. 

”De med inflytande måste förändra”

Siri Frimodig, innermittfältare Hammarby, är också inne på att det är de mäktiga idrottsförbunden som kan göra skillnad.

– Det är de som har inflytande som måste förändra det här och ge förutsättningarna redan från unga barnsben, ha rätta inställningen och tro på det redan nu, säger hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.