Foto: SVT

Gymnasieelev om värnpliktsbeskedet: ”Det är inget jag skulle vilja göra”

Uppdaterad
Publicerad

Bland unga går åsikterna isär om beskedet att mönstring och värnplikt återinförs. Ungdomar som SVT har pratat med tycker att det är bra att värnplikten finns men är samtidigt tveksamma till att själva delta.

Emma Henningsson är 16 år och går på gymnasiet i Karlskrona. Hon tycker delvis att det är bra att värnplikten återinförs men vill själv inte delta.

– Det är bra att det finns men det är inget jag skulle vilja göra. Jag känner inte att jag har tillräckligt kunskap och vill inte kastas in i något jag inte är redo för, säger hon.

Värnplikt

Tycker du att det är ett bra besked att värnplikten återinförs?

– Både och, det är väl bra för vissa ungdomar som vill finnas till om det skulle hända något med Sverige. Men sen finns ju de ungdomar som inte vill och då ska man kunna välja det själv.

”Spänt i omvärlden”

SVT:s reporter Gustaf Wallinder träffar Andreas Wallin och Isak Ramberg som också läser på gymnasiet i Kalskrona.

– Det känns ju lite konstigt att de inför värnplikten igen för den var ju borta länge men det är ju rätt så spänt nu i omvärlden så det är väl skönt att vi i Sverige inte är helt borta, säger Andreas Wallin.

Vad är din bild av värnplikten?

– Det är väl någon kul grej som många vuxna har gjort och som de har bra historier från, säger Isak Ramberg.

Skulle du kunna tänka dig att göra lumpen?

– Min pappa gjorde det och han sa att det var rätt kul ändå. Det skulle vara en kul och fysisk utmaning att göra det. Testa sig själv lite, det är kul med idrott tycker jag. Det vore intressant att vara en del av förstvaret och känna på en värld som just nu känns väldigt främmande, säger Andreas Wallin.

Ingen tvång att delta

I Umeå på Midgårdsskolan träffar SVT:s reporter Berno Jonsson eleverna Therese Burström och David Wahlberg.

– Jag tycker att det är en bra idé att införa värnplikten igen. Det är ju ungefär 4.000 de ska ta in så det blir inte ett riktigt måste, utan snarare en möjlighet att få in fler till militären än de yrkesmilitärer vi har nu, säger Therese Burström.

Skulle du kunna tänka dig att göra lumpen?

– Jag har redan tänkt ut lite planer till efter gymnasiet men ja, kanske, kanske inte. Det skulle säkert vara lärorikt, inte bara för att lära sig strida utan för allmän kunskap som man kan ha användning för i livet.

David Wahlberg håller med sin klasskompis.

– Jag har varit inblandad i militär ungdomsorganisation tidigare så jag har inget emot att vara med. Jag tycker faktiskt att det var trevligt. Man lär sig bra saker där och får vara ute i naturen, lär sig göra eldar och överleva och sånt.

Både David Wahlberg och Therese Burström tycker det är bra och viktigt att värnplikten blir könsneutral.

– Vi strävar ju efter ett jämställt samhälle så det verkar bara rimligt att det blir könsneuralt, säger David Wahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet