Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Universiteten larmar: ”Sjuksköterskestudenter saknar kompetens”

Publicerad

Vården skriker efter nya sjuksköterskor – och för att få fler att välja yrket tävlar politikerna om att lova både saftigare löner och höjd status. Men nu vittnar universiteten om att studenter som utbildas saknar den kompetens som krävs för att dom ska kunna examineras.

De senaste 20 åren har antalet sjuksköterskestudenter som tagit examen i regel minskat, visar en kartläggning från tidningen Vårdfokus. År 2020 klarade 74 procent av studenterna av att slutföra utbildningen.

På Linköpings universitet minskade man för ett par år sedan antalet utbildningsplatserna från 163 till 138 för att höja meritnivån bland studenterna och på så vis öka andelen som skulle klara utbildningen.

Helén Marklund, programansvarig vid sjuksköterskeprogrammet i Linköping och Norrköping, ser flera orsaker till att allt färre klarar utbildningen.

– En kan vara att studenter har en föreställning om att det är ett väldigt praktiskt yrke och att det inte krävs så mycket teori, säger hon till SVT Nyheter.

Studenters akademiska förutsättningar blir allt sämre

Enligt Marklund brister kunskaperna främst i matematik och de naturvetenskapliga ämnena.

– I praktiken kan det innebära att man får svårigheter med läkemedelsberäkning under en examination.

Programansvariga för sjuksköterskeutbildningar som Vårdfokus pratat med vittnar även om språkliga brister, både hos de med svenska som modersmål och utlandsfödda.

– Läsförståelsen, att ta till sig en text helt enkelt, är för dålig. Särskrivning och syftningsfel är vanliga orsaker till att svaren blir felaktiga och kan misstolkas, säger en av de intervjuade till tidningen.

De programansvariga i Vårdfokus granskning är eniga om att studenternas förmåga att klara de akademiska studierna har blivit sämre de senaste tio åren.

Studenten: Utbildningen måste ha kvalitet

Det finns en stor oro bland studenterna att inte klara utbildningen, säger sjuksköterskestudenten Marlene Juhl.

– Man vill klara sin utbildning, men man känner samtidigt att man inte klarar av det, säger hon till SVT Nyheter.

Men är sjuksköterskeprogrammet för svårt?

– Det skulle jag inte säga. Det behöver finnas en viss kvalitet på utbildningarna. Jag tror det handlar om hur lärosätet utformar tentor och utbildningen.

För att utbilda fler poliser har man sänkt begåvningskraven på landets polisutbildningar. Men att sänka utbildningskraven på sjuksköterskeutbildningen är enligt Helén Marklund inte aktuellt.

– Vi har de nationella kraven som vi examinerar mot. Vi kan inte sänka dem.

Se Helén Marklund, förklara vad krisen i sjuksköterskeutbildningen beror på i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.