• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Partierna överens: Så ska Sverige stoppa terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Alliansen har gjort upp om en rad punkter som ska motverka terrorism. Bland annat ska uttaget av svenska pass begränsas och giltighetstiden för barns pass ska kortas.

Överenskommelsens främsta punkter är skärpt och tidigarelagd kriminalisering av terrorresor samt stopp för missbruk av svenska pass.

– Det handlar om rekrytering, organisering och finansiering, lagstiftningen kommer att tas av regeringen senast 23 december, sade Ygeman angående kriminaliseringen av terrorresor.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Dessutom övervägs ett straffansvar för samröre med terroristgrupper, sade Ygeman.

Maxgräns för pass

Partierna har också tagit beslut om att lägga fram lagförslag om stopp för missbruk av svenska pass. Man ska max få ta ut tre svenska pass under en femårsperiod.

Giltighetstiden för barns pass ska kortas så att passbilden bättre stämmer överens med regelverket. Dessutom ska regelverket för tillfälliga pass skärpas så att det ordinarie passet ogiltigförklaras när någon tar ut ett tillfälligt pass.

V hoppade av

Överenskommelsen har gjorts mellan samtliga riksdagspartier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Med överenskommelsen manifesteras en bred enighet och jag vill gärna tacka oppositionspartierna och regeringspartier för att ha deltagit konstruktivt i samtalen, sade Anders Ygeman på presskonferensen.

Sverigedemokraterna var inte inbjudna till partiöverläggningarna. Vänsterpartiet har deltagit i samtalen men hoppade av så sent som i morse.

”V inte rättssäkert”

Anledningen var att partiet inte kunde acceptera lagstiftningen om terrorresor. Partiet anser att lagen går för långt och är rättsosäker.

– Vi hade velat att man skulle ta bort punkten med ytterligare lagföring vad det gäller terrorbrott. Man vill göra förstärkningar i den lagstiftning som finns på ett sätt som vi inte tycker är rättssäkert eller proportionerligt. Vi ser inte behovet av det utifrån den situation som är i dag, säger Mia Sydow Mölleby, riksdagsledmot för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet efterlyser en lagstiftning som är lätt att förstå.

– Här vill man införa en lagstiftning som gör att det kan vara brottsligt att påbörja en resa eller till exempel om en mormor skickar pengar till ett barnbarn i någonstans, så skulle det kunna vara brottsligt beroende på om barnbarnet har kontakter med något som skulle kunna falla inom terrorramar.

Vänsterpartiet vill istället lägga mer resurser på förebyggande arbete.

Anders Ygeman konstaterade på presskonferensen att han är förvånad över avhoppet.

”Sverige har hög förmåga”

Liberalernas talesperson Roger Haddad berättar att överenskommelsen även ska möjliggöra att svenska terrorresenärer kan straffas.

– Ni vet säkert att många av de ärenden som utreds läggs ner i brist på bevis, sade han på pressträffen.

Bakgrunden till överenskommelsen är terrordåden i Paris samt den höjda hotnivån i Sverige. Beatrice Ask (M) säger att Sverige har en bra beredskap.

– En av Europas bättre säkerhetspoliser missade ju uppenbarligen det som hände i Paris, det är väldigt svårt. Jag bedömer att Sverige har en hög förmåga när det gäller att arbeta mot den här brottsligheten och att säkerhetspolisen har god kontroll över det som händer, men det finns ingenting som inte kan bli bättre.

13 punkter mot terrorism

Dessa 13 punkter som regeringen och Alliansen kommit överens om:

  • Skärpt och tidigarelagd kriminalisering av terrorkrigsresor.
  • Snabbare stopp för missbruk av svenska pass.
  • Åtgärder mot illegala vapen och höjda straff för handgranater och explosivvaror.
  • Hemlig dataavläsning utreds.
  • Möjlighet att dela information digitalt för FRA, Must och Säpo vid Nationellt centrum för terrorhotsbedömningar.
  • Tydliggör kommunernas ansvar för ett strukturerat och konkret arbete med att förebygga radikalisering och rekrytering till våldsbejakande grupper.
  • Stöd för att det förebyggande arbetet ska fungera i praktiken och att goda erfarenheter tas tillvara.
  • Inga offentliga medel till våldsbejakande budskap.
  • Åtgärder mot rekrytering på internet.
  • Säkerställ polisens insatskapacitet.
  • Uppdrag till Åklagarmyndigheten gällande arbetet mot terrorism.
  • Åtgärder mot finansiering av terrorism.
  • Internationella åtgärder.

Källa: Moderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet