Det är generalmajor Bengt Andersson som säger till SVT Nyheter att i den preliminära planen för storövningen Aurora nästa år ingår en robotbil och en eldledningsenhet från amerikanska arméns Patriotförband. Han betonar att det inte kommer vara skarpa robotar i övningen, utan att det handlar om att Sverige främst ska lära sig rutinerna för att hantera vapnet.
– Det är för att vi ska kunna leda ett luftvärn eftersom vi inte har så mycket luftvärn själv, säger han till SVT.
Patriot är amerikanska luftvärnsrobotar som fick stor uppmärksamhet när de användes första gången i Gulfkriget på 1990-talet. I Nato är det USA, Tyskland, Nederländerna, Grekland och Spanien som använder systemet som också kan oskadliggöra ballistiska missiler från en tänkt fiende.
Bjuder in Patriotförbandet
Även Polen har sagt att de ska köpa systemet. Nu vill Sverige lära sig mer om systemet eftersom luftvärnet i Sverige är begränsat. På fredag fattas sannolikt det formella beslutet att bjuda in Patriotförbandet.
– Det är ett luftvärn som når ganska lång och som kan skydda en stad, till exempel Göteborg, säger generalmajor Bengt Andersson.
Tidigare i år sa den amerikanske generalen Ben Hodges att han gärna vill öva med Patriots luftvärn i Sverige. Patriots faktiska räckvidd är okänd. Men det har talats om en radie på minst 70 kilometer.
Största övningen på 20 år
Omkring 19.000 soldater från Sverige, inklusive hemvärnet, kommer att delta i övningen Aurora i september nästa år. Det den största övningen i Sverige på mer 20 år. Dessutom kommer militära förband från USA, Danmark, Norge, Finland och Estland att delta. Även Tyskland och Frankrike planerar att medverka. Omkring 40 myndigheter deltar i övningen.
De kommer öva strid till havs, på land och i luften. De största övningsområdena kommer att vara Mälardalen och Stockholm. På och runt Gotland samt Göteborg.
Generalmajor Bengt Andersson som leder planeringen och genomförandet av övningen berättar att i den preliminära planen finns även amerikanska stridsvagnar av typen M1A1 och stridsfordon.
Enligt SVT Nyheters uppgifter är det här första gången som USA:s armé får tillträde till Sverige för övning med sina stridsvagnar. Generalmajor Bengt Andersson kan inte bekräfta det, men säger att han inte känner till att amerikanska stridsvagnar varit i Sverige på det här sättet tidigare.
– Det är ett amerikanskt kompani med stridsvagnar och stridsfordon. Ett par hundra soldater och officerare, kanske fyra-fem stridsvagnar som det ser ut just nu, säger han till SVT.
Nya avtal med USA och Nato
Tidigare i år skrev försvarsminister Peter Hultqvist (S) under ett nytt militärt samarbetsavtal med USA som innebär att det sa bli ännu enklare för Sverige och USA att samverka i Östersjöregionen. Bakgrunden är de senaste årens upptrappade militära spänning i området.
– De här avtalen kommer att göra det enklare för oss att samverka, säger generalmajor Bengt Andersson
I våras godkände Riksdagen även avtalet med Nato om ”Värdlandsstöd”, vilket kan göra det enklare för Nato-länders styrkor att verka i Sverige i fred eller krig. Avtalet har vållat debatt inom Miljöpartiet.
Nya ryska kärnvapen i Östersjön
Under hösten har Ryssland moderniserat robotsystemet Iskander i Kaliningrad. Även nya ryska stridsfartyg med kapacitet för kärnvapen flyttades nyligen till flottbasen Baltijsk i Kaliningrad.
Generalmajor Bengt Andersson säger att planerna att bjuda in det amerikanska Patriotförbandet till övningen Aurora inte har något samband med förflyttningen av ryska robotar med kärnvapenkapacitet.
– Det här har vi planerat i ett och ett halvt år, så det som har hänt senaste tiden har inte påverkat planeringen, säger han till SVT.
Storövningen Aurora
Samtliga bidragande länderna är inbjudna med stöd av ett regeringsbeslut.
För att öka förutsättningarna för att Sverige ska kunna ge och ta emot militärt stöd kommer AURORA 17 även att omfatta värdlansstöd. Detta kommer att övas med internationella militära deltagare.
De internationella bidragen i AURORA 17 utgår från svenska nationella behov och dagsläget är inga formella beslut fattade. Dock pågår planering med internationellt deltagande enligt följande;
- FINLAND: Flyg-, marin- och arméstridskrafter
- USA: Flyg-, marin- och arméstridskrafter
- NORGE, DANMARK och ESTLAND har meddelat intresse att delta med hemvärnsförband.
- Dessutom för samtal med TYSKLAND och FRANKRIKE.
- I nuläget utesluts inte att även andra länder kan komma att bjudas in för deltagande där behov har identifierats.
- Det samlande internationella deltagande under Aurora 17 uppskattas i dagsläget till ca 1000 st soldater och sjömän.
Deltagande myndigheter
För att stärka den svenska totalförsvarsförmågan planerar ett flertal myndigheter att delta med totalförsvarsuppgifter i AURORA 17. På vilket sätt man kommer att delta är sedan varierande: Från att aktivt öva och delta praktiskt i moment till att bara observera delar av övningen.
Myndigheter som planerar att delta:
Energimyndigheten
Försvarsmakten
Jordbruksverket
Kustbevakningen
Landstinget i Stockholm
Landstinget i Södermanland
Landstinget Uppsala
Livsmedelsverket
Luftfartsverket
Länsstyrelsen Gotland
Länsstyrelsen Gävleborg
Länsstyrelsen Halland
Länsstyrelsen Jämtland
Länsstyrelsen Jönköping
Länsstyrelsen Kalmar
Länsstyrelsen Kronoberg
Länsstyrelsen Norrbotten
Länsstyrelsen Skåne
Länsstyrelsen Stockholm
Länsstyrelsen Södermanland
Länsstyrelsen Uppsala
Länsstyrelsen V Götaland
Länsstyrelsen Värmland
Länsstyrelsen Västernorrland
Länsstyrelsen Västernorrland
Länsstyrelsen Västmanland
Länsstyrelsen Örebro
Länsstyrelsen Östergötland
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Polismyndigheten
Rekryteringsmyndigheten
Sjöfartsverket
Socialstyrelsen
Strålsäkerhetsmyndigheten
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)
Svenska Kraftnät
Trafikverket
Transportstyrelsen
Tullverket