Tobias Enell bor i Bryssel där han arbetar för Svenska Kyrkan. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Utlandssvensken Tobias: ”Jag vill vara med och påverka”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan öppnades möjligheten för utlandssvenskar att rösta i årets val. Och en som kommer ta tillvara på tillfället är Brysselbon Tobias Enell.

– Jag vill vara med och påverka, säger han.

Sedan ett år tillbaka bor Tobias Enell i Bryssel där han arbetar för Svenska Kyrkan. Men även om han lämnat Sverige för ett par år tycker han det är viktigt att vara med och rösta.

– Jag bor i Belgien och jag betalar skatt i Belgien, men jag kommer från Sverige och är svensk medborgare. Och jag vill jättegärna vara med och påverka hur svensk politik ska se ut nu, men också för framtiden, säger Tobias Enell.

Informationen kommer ”inte serverad”

Själva röstningsförfarandet blir ingen större utmaning för Tobias, Svenska Kyrkan i Bryssel där han arbetar kommer att agera en sorts vallokal för svenskar i den belgiska huvudstaden om ett par veckor.

– På sitt sätt är röstandet till och med enklare eftersom jag bara får rösta i riksdagsvalet och inte i kommun- och landstingsvalen. Färre valsedlar, säger Tobias Enell.

Men även om det praktiska röstandet är enkelt så finns det skillnader när det kommer till att följa valrörelsen på håll istället för i Sverige.

– Man får ju söka efter information. Den kommer inte riktigt serverad på valaffischer och och i de belgiska medierna nämns ju inte så mycket om svensk politik. Utan det får man söka sig till på nätet, säger Tobias Enell.

”Kanske att man överkompenserar”

Många svenskar som bor i utlandet väljer att inte rösta, för Tobias har intresset snarare ökat.

– Kanske att man överkompenserar lite. Eftersom man inte får informationen serverad på samma sätt så kanske man överkompenserar genom att göra lite fler valkompasser, läsa lite fler tidningsartiklar.

Han hoppas också att fler svenskar som bor utomlands ska rösta i år.

– När vi har ett medborgarskap i ett land känns det som att det är, kanske inte en skyldighet, men en väldigt fin rättighet att få vara med och bestämma hur det ska styras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.