Foto: TT

Utlovade miljoner till kvinnojourer uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lovade förra året 25 miljoner kronor extra till landets tjej- och kvinnojourer. Men bara drygt hälften av pengarna delades ut. Resten brann inne.

– Vi känner oss lurade, säger Wiveca Holst som arbetar ideellt på Tyresö kvinnojour.

Regeringen avsatte 25 miljoner kronor för 2015. Socialstyrelsen fick i uppdrag att fördela miljonerna. Men de avslog så många ansökningar att endast drygt hälften av pengarna delades ut. Resten gick tillbaka till statskassan.

En av orsakerna till avslag var att det inte gick att få pengar till sängplatser eller anställda på skyddat boende. De jourer som sökt för det, fick alltså inga pengar.

– Det är sorgligt. Vi har ju jourer som vi vet har lagt ner skyddat boende-verksamheten för att man inte har fått pengar till anställda, säger Wiveca Holst på Tyresö kvinnojour.

Miljonbelopp uteblev

I år har regeringen avsatt 100 miljoner kronor. Även denna gång har bara hälften av summan delats ut.

– Det är skandal. Målet måste ju vara att hela summan ska delas ut, säger Eva Gussing på QJouren.

– Förra året fick vi säga nej till 36 kvinnor. Och jag tänker ofta på dem, fortsätter hon sorgset. Vart tog de vägen?

Regeringen backar

35 av 140 ansökningar har avslagits, och bara knappt 50 miljoner kronor har fördelats.

Regeringen backar. Det innebär att Socialstyrelsen nu ska fördela drygt 50 miljoner kronor som organisationsstöd istället för verksamhetsstöd till de lokala jourerna. Bidraget kommer att fördelas efter ansökan med ett fast belopp lika för alla sökande.

Jourerna får alltså en andra chans att söka om den hälft som inte delats ut.

– Vi försökte göra en modell i samråd med jourerna och Socialstyrelsen som vi trodde var så bra som möjligt. Sedan visade det sig att det fanns möjligheter att förbättra så att pengarna blir ännu mer träffsäkra, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.