Ett stopp för vinstuttag i välfärden var en förutsättning för att Vänsterpartiet skulle förhandla med regeringen om budgeten. Och villkoret står fast. Det säger Jonas Sjöstedt i SVT:s utfrågning i Almedalen.
– Javisst, vi har sagt från början att vi gärna förhandlar om statsbudgeten, men det finns en förutsättning som vi är överens om. Det är att vi gemensamt lägger fram förslag på riksdagens bord som stoppar vinster i välfärden.
Annars kan ni bryta överenskommelsen?
– Annars finns inte grunden för budgetsamarbetet.
”Massivt folkligt stöd”
Inom kort väntas ett förslag läggas fram i riksdagen om hur ett stopp av vinstuttagen ska ske. Men frågan väntas möta motstånd från de borgerliga partierna.
– Även om de borgerliga partierna tar strid mot förslaget så har vi ett massivt folkligt stöd i ryggen, säger Sjöstedt.
Bara de pengar som en företagare själv lagt in i verksamheten, ska kunna tas ut, anser Sjöstedt.
– Gör man däremot överskott på skattemedel så ska det tillbaka in i verksamheten.
Skärpt retorik från S
Den senaste tiden har statsminister Stefan Löfven skärpt retoriken kring välfärdsvinsterna och talat om att ”barn är till salu på börsen”. Jonas Sjöstedt ser det som ett tecken att regeringen tänker hålla överenskommelsen.
– De bekräftar ju verkligen att de tänker ta strid mot det här orimliga att pengar som skulle ha gått till äldreomsorg, sjukvård eller skolan försvinner till rika kapitalägare i skatteparadis.
Ovanligt med ultimatum i media
SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein säger att Sjöstedt i SVT:s intervju visar att han skärpt tonen kring vinstuttagen.
– Jonas Sjöstedt går ut hårt och ställer ultimatum. Och nu är han till och med ännu hårdare i formuleringarna än tidigare. Han säger inte längre att det måste bli slut på vinstjakten, utan att vinsterna ska stoppas. Det hör inte till vanligheterna med ultimatum i media, det finns formler i politiken för hur man uttalar sitt krav utan att ställa det på sin spets som Sjöstedt gör.
Det massiva folkliga stöd för sin hjärtefråga som Sjöstedt hänvisar till kan ligga bakom att han nu vågar sätta ett ultimatum, tror Silberstein.
– Förklaringen kan vara att han vet att regeringen har bestämt sig för att gå fram med ett förslag som i stort sett förbjuder vinst i välfärden. Att Stefan Löfven är beredd att ta ett nederlag i riksdagen, eftersom han anser sig veta att han har väljarna på sin sida i den här frågan. Det skulle också sätta press på allianspartierna och Sverigedemokraterna. De skulle anklagas för att inte vilja hindra riskkapitalister att stoppa skattebetalarnas pengar i egen ficka.