Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets förhandlare. Foto: TT

V: Regeringen stängde dörren för oss

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och allianspartierna är överens om en uppgörelse kring flyktingmottagandet. Vänsterpartiet är inte med i uppgörelsen. De är starkt kritiska och menar att regeringen accepterat en alltför restriktiv politik.

– Det är regeringen som har valt att stänga dörren för Vänsterpartiet. De valde att gå Moderaterna till mötes i en väldigt restriktiv riktning, säger riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar, som har varit V:s förhandlare i samtalen mellan partierna.

Vänsterpartiet har inte kunnat gå med på förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd.

#flykt

– Människor flyr från konflikter som bedöms vara långvariga. Det är därför Migrationsverket i dag ger permanenta tillstånd. Det är väldigt viktigt att känna trygghet, annars kommer vi att få mycket svåra problem med etableringen, säger Nooshi Dadgostar.

Hon menar att tillfälliga uppehållstillstånd inte dämpar kostnaderna, snarare tvärtom, eftersom de ska omprövas. V menar också att det innebär att man ställer grupper mot varandra.

– Jag har själv växt upp med två flyktingföräldrar. Det är inte ångest och rädsla som kommer att leda till sammanhållning, säger hon.

Vänsterpartiet anser också att jobbförslagen om att kollektivavtal inte ska behövas är en politik som väljarna har ratat. De är också emot skärpta försörjningskrav.

Däremot har det varit möjligt för V att diskutera en utvidgning av rut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet