Tiotusentals barn i fattiga länder kan bli utan skolgång om biståndsanslagen dras ned. Foto: TT

Sida varnar: En miljon kan bli utan humanitärt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Konsekvenserna om det svenska biståndet halveras blir katastrofala i fattiga länder, larmar biståndsorganet Sida. En översikt som SVT Nyheter tagit del av visar att tiotusentals barn kan bli utan skolgång och att flera miljoner människor kan bli utan rent vatten.

Bistånd till nödställda i världen har länge setts som en svensk paradgren. Inget annat land har så stort bistånd i förhållande till bruttonationalinkomsten. För 2015 handlar det om 40 miljarder kronor och för 2016 om 43 miljarder kronor.

Av dessa går omkring en femtedel i dag till kostnader för flyktingmottagningen. Men pengarna räknas ändå till biståndet eftersom länder har rätt att räkna av kostnaderna för flyktingens första år i landet. 2012-2014 räknades var tionde krona av. 2015 fördubblades avräkningen till att innebära var femte krona.

#flykt

Anslagen kan i värsta fall halveras

Men efter Migrationsverkets senaste prognos för antalet asylsökande, som kan innebära kostnadsökningar på upp mot 70 miljarder kronor, utreder regeringen om ännu mer ska hämtas från biståndsbudgeten. Hur mycket det rör sig om är inte bestämt, men finansdepartementet har bett UD utreda konsekvenserna av en 60-procentig avräkning

SVT Nyheter har tagit del av en översikt som biståndsorganet Sida gjort om man enligt osthyvelprincipen skulle kapa anslagen till alla pågående projekt under 2016 lika mycket. En 60-procentig avräkning skulle innebära en halvering av de nuvarande anslagen, där 20 procent redan har räknats bort.

50.000 barn utan skolgång

En halvering av det globala utbildningsstödet skulle innebära att 50.000 flickor och pojkar blir utan skolgång. Att 8.000 grundskolor blir utan läromedel och att 9.000 lärare inte kan fortbildas.

En halvering av det globala stödet för vatten och sanitet riskerar att leda till att 4,5 miljoner färre får tillgång till rent vatten. Att 4 miljoner färre får tillgång till förbättrad sanitet. Att 3.500 skolor får klara sig utan vatten och sanitetsanläggningar, vilket till exempel kan få följden att flickor med mens inte kan gå i skolan.

En halvering av det globala stödet för mödrahälsa riskerar att leda till att 8.000 färre barnmorskor utbildas och att 6.500 barnmorskor blir utan vidareutbildning. 244.800 barn skulle inte kunna vaccineras mot mässling  och 156.000 barn skulle inte få behandling mot undernäring.

Utvecklingsarbete hämmas

Sida pekar också på drastiska effekter för det utvecklingsarbete som pågår, ofta riktat för att stötta kvinnor och utsatta, i många av de länder som människor i dag flyr ifrån. 

I Afghanistan, som den enskilt största gruppen asylsökande till Sverige kommer ifrån, kan ett minskat anslag bli ett hårt slag mot civilsamhället. Svenska Afghanistankommittén (SAK) driver skolor för totalt 75.000 elever med 3.000 anställda lärare. Svenska biståndsmedel är den viktigaste finansieringen för skolorna.

Utan finansiering till de vårdinrättningar SAK driver riskerar utsatta människor att få längre till vård och sämre service. Dessutom riskerar kvinnor att få sämre tillgång till mödrahälsovård, preventivmedel samt skydd och stöd om de blir misshandlade.

Hjälp till människor på flykt

I Sydsudan riskerar tiotusentals människor som flytt striderna att bli utan sin försörjning, och tusentals undernärda barn riskerar att bli utan behandling.

Dessutom drabbas internationell forskning, till exempel kan arbetet med att bygga upp en genbank för växter som bättre klarar klimatförändringar att stanna av.

SVT har varit i kontakt med finansdepartementet och gett finansminister Magdalena Andersson möjlighet att kommentera Sidas uträkning. Hon har avböjt för tillfället.

Konsekvenser för Sidas pågående projekt 2016

Det är inte känt hur mycket som kommer att tas av biståndsbudgeten. Sida har här räknat på vad en halvering av anslaget riskerar att leda till.

Humanitärt bistånd

• 156.000 barn får inte behandling för akut undernäring

• 650.000 krisdrabbade människor får inte tillgång till hälsoinrättningar

• 244.800 barn vaccineras inte mot mässling

• 1 miljon krisdrabbade människor får inte tillgång till rent vatten

• 1 miljon människor får inte grundläggande förnödenheter såsom filtar, köksredskap och kläder.

Globalt utbildningsstöd

En halvering av anslaget riskerar att leda till att:

• 50.000 flickor och pojkar kan inte gå i skolan

• 8.000 grundskolor blir utan läromedel

• 9.000 lärare blir utan fortbildning

(Global Partnership for Education)

Globalt stöd för vatten och sanitet

En halvering av anslaget riskerar att leda till att:

• 4,5 miljoner färre människor får tillgång till rent vatten,

• 4 miljoner färre människor får tillgång till förbättrad sanitet,

• 3.500 skolor får fortsätta klara sig utan vatten- och sanitetsanläggningar, vilket till exempel hindrar flickor från att komma till skolan när de får mens.

(Unicef/WASH)

Globalt stöd för mödrahälsa

En halvering av anslaget riskerar att leda till att:

• 4.000 färre barnmorskor utbildas,

• 6.500 barnmorskor blir utan vidareutbildning,

• 162 barnmorskeskolor förlorar ekonomiskt stöd de behöver, 

• 5.000 färre fistula-operationer per år.

(UNFPA)

Afghanistan

Sänkt anslag för bistånd i Afghanistan riskerar leda till att:

• Färre flickor kan gå i skolan och tillgången till läromedel försämras, (UNICEF, WB, Svenska Afghanistankommittén). Bara i SAKs skolor finns 3.000 lärare och 75.000 elever, och där är svenska biståndsmedel den viktigaste finansieringen.

• Färre kvinnor får tillgång till mödrahälsovård och preventivmedel, och färre kvinnor får tillgång till skydd och stöd när de misshandlas (Mary Stopes International)

• Utsatta människor får längre till vårdinrättningar och servicen där blir sämre (Svenska Afghanistankommittén)

Sydsudan

Sänkt anslag för bistånd i Sydsudan riskerar leda till att:

• Tusentals barn och gravida samt ammande kvinnor inte får behandling för undernäring,

• Över 20.000 personer som har flytt sina hem på grund av striderna förlorar sina försörjningsmöjligheter.

Forskningssamarbete

Sänkt anslag för bistånd inom forskningssamarbete riskerar leda till att:

• 100-tals doktorander från Tanzania kan tvingas avsluta sina utbildningar.

• Att arbetet med så kallade genbanker stannar av. Där bevaras olika genetiska exemplar av världens alla grödor, något som till exempel gör det möjligt att skapa framtida grödor som är motståndskraftiga mot klimatförändringar.  (CGIAR)

Stöd till civilsamhället

Sänkt anslag för bistånd till civilsamhällesorganisationer riskerar leda till:

• Minskade möjligheter för kvinnor och ungdomar att förändra de patriarkala strukturerna och normerna i Palestina. Det handlar till exempel om inställningen till hedersmord och barnäktenskap. (Olof Palmes internationella center)

• Minskade möjligheter för migrantarbetare som börjat organisera sig för att stärka sina rättigheter gentemot multinationella företag. Minskade möjligheter för lågavlönade arbetare som genom organisering vill börja hävda sina rättigheter vad gäller arbetsmiljö, hantering av giftiga produkter, minimilön och diskriminering. (Union to Union)

Colombia

Sänkt anslag för bistånd i Colombia riskerar leda till att:

• Den pågående strategiska dialogen om fredsprocessen på nationell, regional och lokal nivå förlorar fart och försvåras.

Ryssland

Sänkt anslag för bistånd i Ryssland riskerar leda till att:

• Att HBTQ-personer, som är en av de mest utsatta grupperna i Ryssland, förlorar möjligheterna till rättslig och psykologisk hjälp när de hotas och misshandlas.

Källa: Sida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet