Alliansväljarna har blivit allt mer positivt inställda till ett samarbete. Foto: TT

Väljare vill bryta SD:s isolering

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av de borgerliga väljarna vill bryta Sverigedemokraternas isolering i frågor där partiet har liknande uppfattningar som andra partier. Bara FP-väljarna står emot, enligt en ny undersökning. Men Moderaterna understryker att de inte kommer att närma sig SD.

Stödet för samarbete med SD har ökat hos tre av Allianspartierna, M, C och KD. Där vill en majoritet av väljarna nu se ett samarbete ”i frågor där man har liknande uppfattningar”. Bland FP-väljare har stödet minskat från 43 till 38 procent, enligt undersökningen som är gjord av Ipsos för DN.

Frågan är luddigt formulerad, vilket gör att det inte går att veta om samarbetet inkluderar eller exkluderar invandringen.

Högst är stödet bland KD-väljare, 60 procent. Men det rör sig om knappt 30 personer, vilket gör att siffrorna måste tas med en nypa salt. Såväl KD, C som M avvisar samarbete med SD.

SD välkomnar

– I enskilda frågor landar SD ibland i samma slutsats som Alliansen och då blir det ett riktat beslut. Men att skapa en gemensam budget för att nå regeringsmakt är en helt annan fråga, säger partisekreterare Tomas Tobé.

SD välkomnar naturligtvis undersökningen.

– Kontentan av detta är att det blir svårare och svårare för deras politiska adel häruppe i Stockholm och deras riksdagsgrupper att fortsätta att negligera väljarna på det här sättet, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Ökat tryck

Siffrorna är kanske inte vad Moderaternas partiledning vill se just nu, med ett internt uppror mot decemberöverenskommelsen på gång.

– Resultaten visar att en stor andel av Moderaternas väljare vill se en samverkan med Sverigedemokraterna och därigenom stärks också motståndet inom Moderaterna mot decemberöverenskommelsen. Pressen på Anna Kinberg Batra ökar ytterligare, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Tydlig skiljelinje

Han tror däremot att partiledningen kommer att stå emot, eftersom ett samarbete med SD skulle riva upp djupa spår inom Alliansen.

Bland de rödgröna partiernas väljare finns en klar majoritet för att hålla SD borta från inflytande. Det finns också en tydlig skiljelinje mellan kvinnor och män där kvinnor är klart mer skeptiska till samarbete.

Fakta: Ipsos/DN:s undersökning

Andel väljare som tycker att de andra partierna i riksdagen bör samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man har liknande uppfattningar:

Alla väljare: 46 procent

SD-väljare: 97

KD: 60

M: 55

C: 50

FP: 38

S: 32

MP: 29

V: 24

Andel som svarade ”bör göra allt för att minska SD:s inflytande i riksdagen”:

Alla väljare: 41

V: 71

MP: 64

S: 57

FP: 41

C: 33

M: 31

KD: 29

SD: 2

Ett representativt urval av svenskar 18 år och äldre intervjuades per telefon. Totalt gjordes 1.246 intervjuer under perioden 16-27 april.

Källa: Dagens Nyheter/Ipsos

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.