Semester kan betyda total ledighet. Det kan också betyda att ha åtminstone ett öga eller öra öppet för jobbet. Att vara mer uppkopplad än avkopplad. En av fyra tjänstemän i privata bolag är tillgängliga för arbetsgivaren även under semestern.
Det uppger de i en undersökning från fackförbundet Unionen. Det handlar ofta om krav man lägger på sig själv, enligt Unionen.
– Outtalade krav från kollegor och kunder gör att man inte får den återhämtning som man vill ha och behöver, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande i Unionen.
”Försöker göra något åt det”
Han menar att det är viktigt att semestern är på riktigt för att vi ska orka jobba resten av året. Själv ler han lite snett på frågan om hur av- och urkopplad han själv är under ledigheten. Inte helt, medger han.
– Men vi talar mycket om det här på min arbetsplats, och vi försöker göra något åt det, säger Peter Hellberg.
I undersökningen uppger bara var tionde att deras arbetsplats har en policy som reglerar hur tillgänglig man förväntas vara under semestern. En av sex uppger dessutom att de inte kan ta fyra veckors sammanhängande semester. Men undersökningen visar också på flera positiva tecken.
Färre tror att chefen har förväntningar
Under de fem år Unionen gjort samma undersökning, har antalet som uppger att de är tillgängliga för jobb på semestern minskat med hälften.
Och allt färre säger nu att deras chefer förväntar sig att de är tillgängliga under semestern.
– Det är en positiv trend, säger Peter Hellberg, men att var fjärde upplever att de måste finna till hands under semestern – det är fortfarande alldeles för många.
FAKTA: Så många arbetar under semestern
- 23 procent av de tillfrågade upplever att de är tillgängliga för arbete under semestern. För fyra år sedan, 2011, var motsvarande tal 43 procent.
- 17 procent uppger att de inte kan ta minst fyra veckors sammanhängande semester.
- En av sju anger att de arbetar under semestern för att slippa hög arbetsbelastning efteråt
- En av sex har ofta svårt att koppla bort arbetet under semestern.
Undersökningsföretaget Novus har på Unionens uppdrag gjort undersökningen med hjälp av en webbpanel.
1033 intervjuer har gjorts. Deltagarfrekvens: 65 procent.