Beskedet från Anna Kinberg Batra (M) om att hon, så snart som möjligt, vill lägga en gemensam alliansbudget i syfte att fälla regeringen, slog ner som en bomb i det politiska Sverige.
De andra alliansledarna blev tagna på sängen av den plötsliga omsvängningen som även innebär att Moderaterna nu vill börja samtala med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott.
”Passiv och svag regering”
Utspelet kom efter ett hårt internt tryck men bland de egna väljarna tycker bara knappt hälften att den nya linjen är bra, visar en mätning från Novus. Kappt tre av tio gör tummen ner, medan nära en femtedel anser att förslaget är varken bra eller dåligt.
– Nu har vi ju nyligen gett det här beskedet och jag är helt övertygad om att det finns ett starkt stöd för att vi ska lägga fram en alliansbudget. Det är inte för oss själva utan det är för Sveriges skull, vi kan inte fortsätta med en så passiv och svag regering, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M).
Varken C eller L vill, så chansen att ni ska lyckas är väl minimal?
– Jag får ha respekt för att andra allianspartier kan resonera annorlunda men från Moderaterna vill vi vara väldigt tydliga.
Hur säker är du på att ni har era väljare med er när ni säger att ni vill ta aktivt stöd av SD och börja samtala med dem i riksdagen?
– Jag tror faktiskt att hela svenska folket ställer sig frågan vad de politiska partierna håller på med när vi, trots att vi är överens med SD i vissa frågor, inte ens kan prata med dem. Däremot kan man vara tydlig med vilka man vill regera med och vi vill regera med allianspartierna och vi tycker varken att SD eller V är regeringsdugliga.
Novus: Därför är det svårtolkat
Enligt Torbjörn Sjöström, vd på Novus, är det positivt för Moderaterna att antalet som tycker att den nya linjen är bra är fler än de som tycker att den är dålig.
– Samtidigt är det inte en majoritet så det är lite svårtolkat men det är ju även utspelet som sådant.
Hur menar du?
– Anna Kinberg Batra visste ju att hon inte skulle få stöd av Centerpartiet och Liberalerna så det var mer ett sätt för henne att visa att Moderaterna är ett oppositionsparti som inte lämnar fältet fritt för Sverigedemokraterna som mer och mer har blivit det i väljarnas ögon.
Vilka risker finns med att säga att man är beredd att ta stöd av SD?
– Risken är ju att hon misslyckas och att det uppfattas som att man bara släpper in Sverigedemokraterna i värmen.
Gladast för den nya moderatlinjen är Sverigedemokraternas väljare. Åtta av tio välkomnar Anna Kinberg Batras besked.
– Om något så är det är förvånande att det inte är fler. Vi har i sex och ett halvt år upplevt en låsning i riksdagsarbetet så om det är på väg att luckras upp så är vi självklart positiva och våra väljare glada, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomiskpolitisk talesperson.
Ser ökat C-stöd som viktig förklaring
Ser man till alla partiers väljare tycker hälften av de drygt tusen tillfrågade att moderatledarens nya giv är dålig. Det tycker även centerledaren Annie Lööf och hon ser ut att ha sina väljare bakom sig. Bara tio procent av centerväljarna gör tummen upp.
Enligt statsvetaren Svend Dahl, chef på Liberala nyhetsbyrån, är det ökade stödet för Centerpartiet en viktig förklaring till Anna Kinberg Batras utspel.
– Allmänborgerliga väljare som är relativt otrogna mellan de fyra allianspartierna har gått till Centerpartiet. De har upplevts som det piggaste och mest offensiva alternativet och det här är ett sätt för Moderaterna och Anna Kinberg Batra att ta initiativet och försöka återta positionen som den tydliga oppositionsledaren, säger han.
FAKTA: Så tänker väljarna om Kinberg Batras utspel
Fråga: Tycker du att det är bra eller dåligt att Moderaterna nu vill fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna?
Samtliga partier
Bra 29 procent
Dåligt 50 procent
Varken bra/dåligt 14 procent
Vet ej 7 procent
Moderata väljare
Bra 49 procent
Dåligt 28 procent
Varken bra /dåligt 19 procent
Vet ej 4 procent
SD-väljare
Bra: 80 procent
Dåligt: 8 procent
Varken bra/dåligt: 8 procent
Vet ej: 4 procent
Centerväljare
Bra: 10 procent
Dåligt: 49 procent
Varken bra/dåligt: 38 procent
Vet ej: 3 procent
Socialdemokraternas väljare
Bra: 0 procent
Dåligt: 93 procent
Varken bra/dåligt: 6 procent
Vet ej: 1 procent
M+L+C+KD
Bra: 35 procent
Dåligt: 35 procent
Varken bra/dåligt: 25 procent
Vet ej: 5 procent
S+V+MP
Bra: 0 procent
Dåligt: 93 procent
Varken bra/dåligt: 4 procent
Vet ej: 3 procent
Så gjordes undersökningen
Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Totalt har 1003 personer intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år under perioden 19 20 januari 2017.
Att inte alla partier redovisas separat beror på att underlaget för de partierna är för litet.