SMHI har utfärdad varningar för höga temperaturer under onsdagen och torsdagen. Foto: TT

Värmeböljan kommer till Sverige – kan bli 38 grader

Uppdaterad
Publicerad

Höga temperaturer har drabbat flera länder i Europa under de senaste veckorna. Nu är det Sveriges tur. Under torsdagen kan det bli upp mot 35-38 grader varmt och eventuellt ett nytt värmerekord.

– Det är den varma luften som har legat nere på kontinenten senaste tiden, säger Sandra Fyrstedt, vakthavande meteorolog på SMHI. 

SMHI har utfärdat både en orange och en gul varning för höga temperaturer i södra Sverige. De berörda områdena är framför allt inre och östra Götaland, inre Svealand, Gotlands län och sydöstra Norrland. 

Varningarna utfärdas av SMHI vid extra höga temperaturer som kan innebära en stor ökad påfrestning på kroppen, framförallt för riskgrupper – sjuka, äldre och barn. 

SMHI har utfärdad en gul och orange varning för höga temperaturer. Kartan visar var i landet det väntas bli som varmast. Grafik: Amanda Fogelberg

Kan bli nytt värmerekord

Allra varmast kommer det bli under torsdagen i Östergötland.

– Det finns tecken på att det kan gå upp till 38 grader. Så att Sverigerekordet slås är möjligt, men det är svårt att säga i nuläget, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Det nuvarande värmerekordet i Sverige ligger på 38,0 grader och uppmättes för 75 år sedan, år 1947, i Målilla i Småland och 1933 i Ultuna, Uppsala.

Varm luft från söder  

Enligt Sandra Fyrstedt på SMHI beror temperaturerna på att den varma luften från södra delar av kontinenten nu rör sig in mot Sverige. 

– De senaste dagarna har den varit i Storbritannien och nu kommer den här varma luften också in till oss i Sverige och ger de här riktiga höga temperaturerna i dag och i morgon, säger hon. 

Värmen väntas avta under fredagen.

Se klippet nedan för expertens tips på hur du bäst klarar av värmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.