I veckan meddelade Vattenfall att brunkolsverksamheten i Tyskland ska säljas. Vänsterpartiet kritiserar försäljningen och vill att Vattenfall istället ska avveckla verksamheten så att inget annat bolag kan fortsätta brytningen.
– Vi vill sälja därför att vi är på väg att ställa om Vattenfall till ett nytt företag som ska anpassa sig till det som är framtidens energimarknad. Det kommer se helt annorlunda ut i framtiden. Vi kommer ha mycket mer spridd tillverkning av elektricitet, vi kommer ha kunder som kommer att tillverka sin egen elektricitet och vi vill vara med i den omvandlingen och då passar inte brunkolen in, säger Magnus Hall.
Varför tar du inte chansen att vara med och avveckla en av Europas värsta klimatförstörare?
– Jag tror att jag får mycket mer utväxling på att vara en utvecklare av ny energiproduktion, framför allt bygga mycket mera vind, det ger mycket mer effekt och det är det som är det nya energilandskapet. Det är där vi ska få vår energi ifrån i framtiden och det tycker jag är Vattenfalls roll att vara med i det.
Staten kräver hållbar energi
Staten som ägaren till Vattenfall kräver att bolaget är ett av de företag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion. Men redan nu står det klart att Vattenfall vill sälja brunkolsverksamheten i Tyskland till ett bolag som kommer att fortsätta att bränna kol och därmed bidra till koldioxidutsläpp.
– Det är en tysk fråga hur man vill ha sin tyska energiförsörjning och brunkolet är en viktig del av Tysklands försörjning och har varit det under en lång period.
Han påpekar att också tyskarna tittar på möjligheter att minska sina koldioxidutsläpp och att även de kommit fram till att de vill stänga ner ett antal brunkolkraftverk. Trots att Vattenfall väljer att sälja verksamheten istället för att avveckla den kommer bolaget ändå att bidra till att uppnå utsläppsmålen, säger han.
– Vi är med på tyska villkor i Tyskland och i Europa där man har den här utvecklingen att man vill minska koldioxid och inom ramen för det verkar vi. Och vi tycker att vårt bästa sätt att göra det är att lämna brunkolen och rikta in oss på att investera i förnyelsebart, så det är en tydlig omställning som vi gör.
Hall: Regeringen bestämmer försäljning
Han tycker inte att Vattenfall bara fokuserat på att minska utsläppen i Sverige.
– Vi bygger även i Tyskland, i Holland, i England, vi är med i omställningen på flera ställen där vi är aktiva.
Miljöminister Åsa Romson har tidigare hävdat att det är svårt för regeringen att stoppa en försäljning, men Magnus Hall ger en annan bild i Agenda.
– Det måste vara upp till regeringen att bestämma sig.