• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

12-åriga Leon Osmanovic ska tillsammans med sin familj utvisas till Serbien, trots att familjen varit i Sverige sedan 2003. Foto: SVT

12-årige Leon: ”Vi kommer få sova på gatan”

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor som fått avslag på sina asylansökningar finns kvar i Sverige ändå. Många av dem har varit i landet under lång tid. Nu vill regeringen fokusera på att de som fått avslag ska lämna Sverige. Familjen Osmanovic i Arboga har varit i Sverige i 12 år. Nu riskerar de att bli utvisade till Serbien. Ett land som deras barn aldrig varit i.

Det är slitsamma dagar just nu för familjen Osmanovic. De har just fått veta att tre familjemedlemmar inom kort ska utvisas till Serbien som inte är med i EU. Familjen är romer och kom till Sverige 2003. Samma år möttes de av samma besked som många romer nås av. Migrationsverket ansåg inte att de uppfyllde asylkraven. De skulle utvisas. Sedan dess har de både levt gömda och öppet i samhället. Men nu står hela familjen inför hotet att tvingas lämna Sverige.

– Vi har inget hem som vi kan återvända till. Serbien för oss är ett helt främmande land. Mina barn kan inte ens prata serbiska. I familjen pratar vi bara romani och svenska. Barnen känner bara Sverige som sitt hem, säger Elisabeta Jasari, som är mamma till fem barn som samtliga har fötts i Sverige.

Agenda

”Romer inte välkomna någonstans”

Familjen består av Elisabeta och hennes man samt hennes svärmor och svärfar. Dessutom har Elisabeta fem barn och hennes svärmor och svärfar har också sonen Leon, 12 år. Sedan 2003 har de kämpat med överklaganden, preskriptionstider, gömställen och sjukdomar. Förutom att familjen inte längre har någon koppling till Serbien finns en hedersrelaterad familjekonflikt i botten som enligt Elisabeta gör det ännu svårare att återvända. Att familjen är romer spelar också roll i att de inte får stanna, tror hon.

– Det känns som att romer inte är välkomna någonstans.

– Om vi skulle återvända skulle vi hamna på soptippen. Våra barn skulle varken ha mat för dagen eller tak över huvudet. Hur ska vi bara kunna åka när vi vet att vi inte kommer kunna få något av detta, säger Elisabeta Jasari.

Leon har aldrig varit i Serbien

12-åriga Leon Osmanovic föddes i Tyskland men kom till Sverige som spädbarn med sin familj. Han lever i dag som vilken 12-årig kille som helst. Han talar flytande svenska och spelar hockey. I Serbien har han aldrig ens varit.

– Som det ser ut nu tror jag att vi måste åka. Det blir inte bra. Vi kommer att få sova ute på gatan och kommer inte att ha någon mat. Man behöver pengar för att köpa grejer. Men det är inte som här i Sverige att man får barnbidrag. Där måste man betala skola och allt, säger han till SVT:s Agenda.

Lever med oro

Att under så lång tid behöva oroa sig över framtiden tar på hela familjens krafter. Värst är det för svärföräldrarna, berättar Elisabeta.

– De sover inte på nätterna och båda är sjuka. Jag vaknar själv med oron på morgonen och går sedan med den hela dagen, säger hon.

”Jag är besviken på regeringen”

Att regeringen vid flera tillfällen den senaste tiden påtalat att de som fått avslag på sina asylansökningar ska lämna Sverige har gjort familjen Osmanovic ännu mer orolig. Elisabeta Jasari förstår att Sverige tar emot många flyktingar från inbördeskrigets Syrien. Men det borde inte drabba hennes familj, säger hon.

– Jag är besviken på att regeringen sträcker ut den ena handen mot de som flyr från krig, och det kan man förstå. Men de borde inte med den andra handen utvisa barn som varit här i flera år.

Redan nästa vecka väntas Leon och hans föräldrar utvisas till Serbien. I fredags fördes Leons mamma till migrationsverkets förvar. När det är dags för Elisabeta, hennes man och deras barn är i nuläget oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet