– Vi är beredda att bidra ekonomiskt för att de här barnen ska få en socialt hållbar situation när de återvänder, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.
På Marockos initiativ har de båda länderna kommit överens om att tillsätta en kommitté för att lösa praktiska problem som identifiering och logistik kring återvändande. Pengarna från Sverige kan komma att finansiera barn- och ungdomshem i landet.
Marocko har tidigare vägrat ta emot
Runt 800 ensamkommande unga från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms just nu befinna sig i främst Stockholm och Göteborg, enligt justitiedepartementet. De lever ofta ett utsatt liv och försörjer sig på brott. Anders Ygeman vill ha vårdplatser och vårdboenden som är anpassade till just denna grupp.
– Man måste se till att de som utgör en fara för sig själva eller andra kan hållas inlåsta så att de inte utgör en fara. Sedan måste vi också utvisa dem som inte har rätt att vistas i landet och då är det viktigt att vi får på plats ett avtal med exempelvis Marocko för att kunna få ett fungerande återvändande.
”Ett gemensamt ansvar”
Marocko har tidigare vägrat ta emot utvisade gatubarn med hänvisning till att de saknar pass och därför lika gärna kan komma från ett annat land, men den inställningen har nu mjukats upp, enligt TV4 Nyheterna.
Avtal med flera länder kan vara på gång, nu närmast Afghanistan, och Sverige har tidigare arbetat för att få till ett bättre samarbete kring återvändandet av gatubarn med Algeriet.
– Vi har ett ganska välfungerande samarbete med de andra nordafrikanska länderna där vi också får svar på de identifieringsförfrågningar som vi skickar, i visst mån gäller det även Marocko.
Är inte det här Marockos ansvar? Varför ska Sverige vara med och betala?
– Vi har ett gemensamt ansvar att få ett återvändande på plats, säger Anders Ygeman.