– Folk tar upp plats och kommer närmare och närmare. Vi får ständiga rapporter om fotograferande människor som vill ta sig så nära som möjligt, säger förbundets ordförande Henrik Johansson till TT.
Han tar som exempel en stor trafikolycka i Stockholm i helgen.
– Där var det en klunga av människor som höll sina telefonkameror ungefär som på ett bröllop, från några meter bara. Det blev en ohållbar situation för blåljuspersonalen.
Ilska på Facebook
Efter den olyckan skrev Södermalmspolisen i Stockholm ett upprört inlägg på sin Facebooksida riktat till de personer som fotograferade och filmade händelsen.
”Tänk själva. Er mamma/pappa/sambo/kusin/bästa vän o.s.v. ligger fastklämd efter en trafikolycka, och de som kommit till platsen för att hjälpa kan inte göra det på ett effektivt sätt för att allmänheten ställt sig i vägen och ser det som sin rättighet att filma andra människors lidande,” skriven man bland annat, och fortsätter:
”Vad ska du med bilderna och filmerna till? Sätta in dem i familjealbumet? Visa upp på begravningen? Lägga upp på facebook, för att visa vad du har råkat springa in i?”
Media både beskylls och försvaras
I inlägget och framförallt i kommentarerna från läsare riktas även kritik mot media som efterlyser bilder på dylika olyckshändelser. Den föreslagna skärpta lagen kommer också i målkonflikt med journalisters arbete medger Henrik Johansson, men understryker att det stora problemet är allmänheten.
Problemet är snabbt växande, vilket Henrik Johansson delvis kopplar till tv–serier som glorifierar snabb fotografering vid utryckningar.
– Det skapar någon slags underhållning av räddningsarbetet som för en drabbad individ kan handla om att överleva.
– Någonting har blivit skruvat. Man ska inte ta bilder på människor som sitter fastklämda i bilar eller hoppat från en bro eller så. Det är djupt oetiskt, precis som när folk tar bilder i stället för att hjälpa till.
Förbundet ska uppvakta justitiedepartementet samt myndigheterna MSB och Socialstyrelsen i frågan.