Foto: SVT

Virtuella spindlar ska testas mot fobier

Uppdaterad
Publicerad

Datorgenererade spindlar kan komma att bota de som har spindelfobi snart. Nu söker Stockholms universitet försökspersoner för att se om VR-behandlingen fungerar lika bra som den man har i dag med verkliga spindlar. Men för SVT:s spindelrädda reporter blev även de virtuella spindlarna en halsbrytande upplevelse.

Panik, rädsla eller ångest, överdrivet svettande, hjärtklappning, yrsel eller illamående, det är några av de fysiska symptom som kännetecknar spindelfobi. Reaktioner som gör att människor med den rädslan låter bli att gå på picknick i parken eller ner i sin källare till exempel och får därmed ett mer begränsat liv.

Dröjer upp till 20 år med att söka hjälp

Det är bara en till två procent av de som har spindelfobi som söker hjälp under det första året de lider av fobin. Många dröjer ända upp till 20 år innan de söker hjälp. Och en anledning till det är att de vet att de kommer att konfronteras med riktiga spindlar för att komma över sin rädsla.

Men nu skriver tidningen Svenska Dagbladet på sin sajt att Stockholms universitet tillsammans med ett företag som specialiserat sig på virtual reality, VR och program för psykologiska behandlingar, har med pengar från innovationsmyndigheten Vinnova nu tagit fram ett VR-program på prov som ska bota människor från spindelfobin. Ett försök som de från och med i dag söker deltagare till.

Kan kanske bota fler fobier

– Vi vet inte om VR-spindlarna eller de riktiga spindlarna fungerar bäst för att bota fobin. Det är därför vi genomför den här studien, säger Per Carlbring, professor i psykologi på Stockholms universitet. Få se om vi får samma goda resultat. Vi vet att behandling med terapeut och riktiga spindlar minskar rejält fobin för upp till 90 procent av deltagarna ett år efter att de genomgått behandlingen.

Och visar det sig att VR-programmet mot spindelfobin fungerar så öppnar det dörren för många andra behandlingar av fobier.

– Just nu testar vi alltså bara programmet mot spindelfobi men det är enkelt att göra om programmet mot höjdfobi

eller flygfobi. Och i framtiden kanske det är bra att integrera VR med vanlig terapi med en riktig behandlare.

VR kommer stort inom några år

Och på företaget som med hjälp av pengar från innovationsmyndigheten Vinnova har tagit fram virtual reality-programmet för spindelfobi, ser man stora möjligheter för den här typen av program. Nu när allt billigare VR-glasögon kommer ut på marknaden.

– Vi kommer att vara ett av de första företag som har ett program klart för fobiträning till den kommande vågen av VR-hårdvara som är på väg ut på markanaden, säger William Hamilton, vd för företaget Mimerse AB. Jag tror att VR om några åt kommer att vara en del av vardagen som smartphones och PC i dag.

– VR-program är förutom för underhållning bra för att träna sig själv i olika situationer som till exempel att lära sig att hålla föreläsningar eller för träning för olika sorters social samvaro.

Se reportens högljudda reaktion när hon får träffa de datorgenererade spindlarna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.