• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Utrikesminister Margot Wallström. Foto: TT

Wallström: Attacken i Syrien väcker avsky

Uppdaterad
Publicerad

Över 70 personer uppges ha dödats i en giftgasattack i Syrien under måndagsmorgonen. Sverige fördömer all användning av kemvapen och uppgifterna måste nu snabbt undersökas, skriver utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande till SVT Nyheter.

Världen har reagerat kraftigt på uppgifterna om att den rebellkontrollerade staden Khan Skeikhun i Idlibprovinsen på måndagsmorgonen attackerades med giftgas. Dödssiffran har varierat, enligt en ny sammanställning av offren från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriets som bevakar kriget från Storbritannien har 72 personer dödats, 20 av dem är barn.

– Kemiska vapen är de värsta av alla krigsbrott och vem som än ligger bakom det måste ställas till svars. Straffrihet är inget alternativ, sa EU:s utrikeschef Federica Mogherini i samband med en presskonferens i Bryssel tidigare i dag.

Syrienkriget

LÄS MER: Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien

Sverige fördömer all kemvapenanvändning och tillhör de länder i FN-säkerhetsråd som aktivt driver frågan om ansvarsutkrävande för kemvapenanvändning i Syrien, skriver Sveriges utrikesminister i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter.

”Uppgifterna om en dödlig attack med kemiska vapen i Idlib i Syrien väcker avsky, och måste nu skyndsamt undersökas.”

”Den kom från luften”

Vilken gas som använts har inte kunnat fastställas, FN har heller inga klara besked att ge om vem som ligger bakom attacken. Enligt den ryske försvarsministern har räderna inte genomförts av ryska stridsflyg.

– Vi har ännu inga officiella eller trovärdiga bekräftelser. Vad vi vet är att det var en kemisk attack och att den kom från luften, säger Syriensändebud Staffan de Mistura.

LÄS MER: Vittnesmålet från syriska staden: ”Det var som döden utan blod”

Sverige har varit pådrivande för införandet av EU-sanktioner mot syriska företrädare för användning av kemiska vapen, skriver utrikesminister Margot Wallström i sitt uttalande.

”Straffrihet för krigsförbrytelser och andra allvarliga internationella brott kan inte accepteras. Vi måste fortsätta arbeta för att ställa de ansvariga inför rätta.”

Fakta: Kemvapen i Syrien

2 augusti 2016: Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) rapporterar 24 fall av kvävning i Saraqeb, en rebellkontrollerad stad nära Aleppo. Orsaken misstänks vara klorgas som släppts från en helikopter.

25 augusti 2015: Syriska rebeller och aktivister larmar om en kemvapenattack som ska ha genomförts den 21 augusti i rebellfästet Marea i norra Aleppo. Islamiska staten anklagas för att ligga bakom, en slutsats som får stöd i en FN-rapport 2016. Senapsgas ska ha använts vid attacken.

7 augusti 2015: FN:s säkerhetsråd grundar en expertpanel med uppdraget att utreda klorgasattacker i Syrien. Washington, London och Paris anklagar den syriska regimen för att ligga bakom sådana angrepp, medan Moskva påstår att bevis saknas. I slutet av augusti anklagar en FN-kommission syriska regimen för att ha använt kemvapen, sannolikt klorgas, vid åtta tillfällen.

10 september 2014: Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att klorgas har använts systematiskt i byar i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar syriska regimen för att ligga bakom attacker i området.

21 augusti 2013: Hundratals människor dödas i kemvapenattacker i östra och sydvästra Damaskus, efter det att regimstyrkor inlett en offensiv i området. Oppositionen anklagar regimen för att ligga bakom, men regeringen i Damaskus förnekar det. Senare i augusti hävdar amerikanska underrättelsetjänsten att Syriens regering ”med stor sannolikhet” ligger bakom attackerna, då sammanlagt över 1 400 människor dödas, däribland flera hundra barn. I september slår en FN-rapport fast att det finns tydliga bevis för att saringas användes.

23 juli 2012: Assadregimen erkänner för första gången att den har kemiska vapen, och hotar att använda dem i händelse av militär konflikt med länder i väst, men inte mot sin egen befolkning.

Fakta: TT/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet