Yasri Khan: Min integritet går före andras rätt att röra min kropp

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att unga muslimer känner sig inkluderade i samhället och politiken, säger Yasri Khan i sin första tv-intervju efter veckan då hans omtalade hälsningsritual ledde till att han fick lämna sin politiska uppdrag. Om han även ska lämna Miljöpartiet eller inte beror på var kongressen landar i frågan kring mångfald och jämställdhet.

Yasri Khan blev rikskänd när han i en intervju efter Mehmet Kaplans avgång vägrade ta en kvinnlig tv-reporter i hand. Khan var då på väg att bli invald i Miljöpartiets partistyrelse men efter kritikstormen valde han att hoppa av sina politiska uppdrag.

Han är fortfarande generalsekreterare för organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa. Om han även är miljöpartist återstår att se.

– Jag har inte landat i det där. Det är så mycket som hänt och jag vill se vad som händer på kongressen och var de landar i de här frågorna kring jämställdet och mångfald. Är det så att människor som jag är ovälkomna, då har jag förstått och då lämnar jag, säger han i SVT:s Aktuellt.

Handslaget är för intimt

Veckan som gått har varit händelserik och jobbig säger han.

– Jag har fått mycket hot och hat, men faktiskt också mycket stöd. Det har varit blandade reaktioner.

Anledningen till att Yasri Khan inte vill ta kvinnor i handen är att han anser att den fysiska beröringen ska vara exklusiv för kvinnor i hans nära familj,  som hans mamma, hans dotter och hans fru. Den alternativa hälsningsritualen har inte varit ett problem tidigare, trots att han varit aktiv i Miljöpartiet i många, många år.

–Jag försöker alltid i varje möte förklara. Det här är något konstigt från min sida men betyder inte mer än så. Vi kan fortfarande samtala och mötas i respekt.

Men vad händer om kvinnan upplever att du inte respekterar henne när du inte vill ta i hand. Hur problematiskt är det?

– För min del har det aldrig landat i en sådan dramatisk situation. När man väl träffats försöker man förstå varandra och hitta lösningar.

Kontroll över sin egen kropp

Han tycker inte att det spelar någon roll om det är en man eller en kvinna som inte vill ta i det motsatta könet.

– Min kroppsliga integritet måste gå före andras rätt att beröra. Din egen kropp måste du ha mest kontroll över och min egen kropp måste jag ha mest kontroll över. Det ska vara det avgörande om det blir en dispyt.

Många undrar vad symbolen att inte hälsa innebär i förlängningen – vilken roll tycker du att islam ska spela i svensk politik?

– Jag tycker att det viktigt att muslimer känner sig inkluderade. Jag tror fortfarande på Sverige. Det är inte bra om unga muslimer segregerar sig och känner att demokrati eller att vara med i samhället är inget för oss. Det tror inte jag är bra för Sverige.

Yasri Khan säger att frågan om islams betydelse i politiken är svårdefinierad. En fråga som blivit högaktuell senaste veckan, skilda badtider för män och kvinnor, drivs av både muslimska grupper och feministiska grupper, påpekar han.

– Om frågan kommer från en kvinnojour, blir det mindre problematiskt då? Om en person som är muslim har ett förslag om att den vill ha en kompost. Blir det en islamistisk kompost? Det är samma sak med alkohol, som många människor vill begränsa och det är därför vi har Systembolaget. Det är en viktig demokratiskt fråga att reda ut. Annars blir det lätt att peka ut människor som terrorist eller infiltratör om de har muslimsk bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.