”Det är förjävligt”, säger inrikesminister Anders Ygeman om stenkastningen och hoten mot polis och räddningstjänst. Foto: SVT

Ygeman (S): Det behövs fler poliser

Uppdaterad
Publicerad

– Det är förjävligt, var inrikesminister Anders Ygemans kommentar efter att han sett Agendas reportage om hot och stenkastning mot polisen i Örebro. Ygeman vill ha fler poliser i de mest utsatta områdena och tydliga och snabba påföljder för gärningsmännen, sade han i Agendastudion.

– Det är oacceptabelt att några få för förstöra tryggheten för andra, fortsatte inrikesministern.

Han sade att han gärna diskuterar vidare med centerledaren Annie Lööf, som också gästade Agendas studio.

Agenda

– Vi vill ha en ny brottsrubricering om hindrande av utryckning. Medan jag och Anders Ygeman diskuterar så pågår brott ute i verkligheten. Vi måste sätta hårt mot hårt. Vi vill höja minimistraffen, så att det faktiskt ska bli kännbart. Det är helt oacceptabelt med skadegörelse och stenkastning och rena upplopp, sade Annie Lööf.

”Vi har svikit förorterna”

Men Anders Ygeman medgav också ett svek mot förorten, som ett rakt svar på en rak fråga i slutet av debatten:

Anders Ygeman, har inte ni och tidigare regeringar låtit den här utvecklingen bara pågå och lämnat de här människorna i sticket?

– Jag delar i stort den uppfattningen. Vi har svikit förorterna. Det krävs satsningar på jobb, bättre utbildning, investeringar i framtiden. Men det behövs också fler poliser för att ge människor trygghet.

Rikspolischefen har krävt 2.000 fler poliser. Några löften om hur många fler poliser det kan bli ville Anders Ygeman inte ge – han sade att regeringen kommer att återkomma om det i höstbudgeten.

Vill ha brottsförebyggande samordnare

Polisen har i sin kartläggning lyft fram att det inte finns någon långsiktighet eller samordnande aktör. Behövs det en sådan funktion?

– Ja det behövs. Vi behöver en nationell brottsförebyggande samordnande funktion. Vi måste bli mycket bättre på att förebygga brott innan de händer, sade Anders Ygeman.

Kan komma jourdomstolar

Han lyfte också fram de försök som pågår i Araby utanför Växjö med jourtjänstgöring för åklagare och domstolor.

– Då kan man direkt få en påföljd. Det tror jag är en väg att gå. Både för unga och för yrkeskriminella. Vi ska se när man prövat det här, om vi kan få det på plats i en större skala.

– Vi föreslår nästan 2,5 miljarder i ökade satsningar på polisen de kommande åren, bland annat för 2.000 fler poliser men också en lönehöjning för de poliser som ska vara i de mest utsatta områdena, sade Annie Lööf.

Anders Ygeman sade att regeringen tillförde en halv miljard i vårbudgeten för ökad trygghet, dels till Migrationsverket, dels en kvarts miljard till polisen.

Lööf: Varningsklockor borde ljuda

– Att det finns så många poliser nu beror på att Alliansen ökade anslagen till polisen med över 30 procent. Vi vill bygga vidare på det nu. Det vore läge att Anders Ygeman presenterar en större satsning på polisen. Många poliser säger att de går på knäna och var fjärde att de söker annat jobb. Det är varningsklockor som borde ljuda högt. Och så säger Anders Ygeman att vi får vänta till hösten, sade Annie Lööf.

Tomas Amanuel från fredsorganisationen Interpeace menade att politiker saknar en långsiktig plan för att lyfta utsatta områden.

”Involvera de boende”

– Jag har bott i Tensta i 26 år och jobbat med ungdomar i fem år. Det känns inte som att det finns en sådan plan. Det är kortsiktiga lösningar hela tiden. Man borde involvera de boende och ta reda på de verkliga behoven. Problemet är ofta att de som bor i områdena får inte vara med och komma med lösningar, sade Tomas Amanuel.

Det känns som att det satsas bara på poliser. Det finns ingen uttalad aktör som jobbar med den här målgruppen, som jag kan se i alla fall, i Tensta, sade han också.

– Polisen har en viktig roll, men de är inte de enda som ska lösa det här problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet